Update articol:

STREET-VIEW: Schengen. Autopsia unui eșec (opinie Tudor Artenie)

Sigur că Austria ne-a făcut o nedreptate, dar a citi eșecul aderării noastre la spațiul râvnit doar în cheia aceasta este contraproductiv. Dacă tehnic suntem apți pentru spațiul Schengen de 11 ani, înseamnă că eșecul de la 8 decembrie este ultimul, nu singurul. Ce are acesta mai mult decât celelalte de dinainte?

O să spuneți că nu a fost corectă poziția Austriei și o să fiu de acord cu voi. Dar o să spun că în cei 11 ani de eșecuri repetate am fi putut învăța că în „politica mare” jocurile se fac altfel, nu ca într-o coaliție de guvernare în care mutăm analfabeți funcționali de la un partid la altul ca să facem un guvern stabil. Că o țară coerentă, atunci când vrea să atingă un obiectiv, folosește toate mijloacele politice, diplomatice și legale pentru a-și îndeplini obiectivul. Austria a cerut modificarea regulilor europene după care sunt distribuiți emigranții ilegali veniți în Europa de pe alte continente. Comisia Europeană nu a ascultat vocea Vienei, așa că Viena a făcut o demonstrație de forță. Da, nedreptățind România, dar în conformitate cu regulile și procedurile Uniunii Europene.

Parcă văd că unii dintre voi vor spune că guvernul austriac s-a opus României pentru  câștiga capital politic intern. Și o să fiu de acord și cu acest răspuns, dar o să adaug că partidul aflat la guvernare a promis alegătorilor că va scoate din țară acei emigranți ilegali. Nu-i poate scoate decât schimbând regulile europene. Așa că au câștigat politic intern, forțând pe plan extern și alegând să nedreptățească  România.

Guvernul condus de Karl Nehammer este format din două partide de dreapta. Aici se cuvine să fim puțin atenți, pentru că partidele de dreapta din Europa nu mai trăiesc vremurile de aur de acum zece sau douăzeci de ani. Evoluția construcției europene a pus mare presiune pe partidele de tip conservator, aflate în situația de a-și apăra identitatea politică în fața uniformizării schemelor politice (o chestiune care ține de stânga), economice, dar și a asaltului de tip ecologist. În toate statele-membre, Constituțiile naționale sunt depășite de legislația europeană. În acest context, neoliberalismul economic care a permis inclusiv „cuceririle” de tip OMW și scurgerile de profit către offshore-uri cu viață scurtă este pe sfârșite. Cum neoliberalismul presupune maximizarea profiturilor cu orice preț, reprezentanții acestei drepte politice sunt în situația să stoarcă ultimul eurocent din afacerile pe care le dețin. Așa că guvernul din Austria a fost în situația de a răspunde așteptărilor celor care compun sau sprijină dreapta politică. Și care au, iată, o problemă cu UE. Și a ieșit așa: să nedreptățească România.

Dincolo de jocul urât al Austriei, cred că e cazul să ne uităm nițel și la noi în ogradă. Avem o coaliție de guvernare stabilă doar pentru că suntem în criză economică și cu un război în vecinătate. Altminteri, guvernul de dreapta-stânga este o anomalie. Dar acest guvern avea pe agendă aderarea la Spațiul Schengen și, așa cum se cade celor fuduli, s-a și lăudat cu viitoarea victorie. Dacă la victorie sunt decorați generalii, la înfrângere sunt destituiți. Cu atât mai mult cu cât au încălecat pe armăsar înainte să îi pună șaua. Într-o țară cu mai multă cultură politică – nu mai vorbesc de aia generală! – aseară s-ar fi înregistrat câteva demisii. Demnitatea se exprimă cu acuratețe la nivel simbolic. Dar „ambasadorii” noștri politici, dincolo de faptul că stăpânesc doar limba gimnastică în relațiile internaționale, nu au cultura asumării eșecului. Acum au chiar prilejul să își pună poalele în cap ca în mahala și să (re)devină patrioți adevărați acolo unde se simt cel mai bine. Pe Facebook.

Rămânând la noi în curte, se cuvine să observăm caninii dezveliți ai opoziției naționaliste și satisfacția opoziției progresiste. Simion și tovarășii săi au simțit miros de os de ros, iar tinerii frumoși și liberi au găsit un nou motiv să-și atace foștii parteneri de guvernare. Sigur, a face politică înseamnă să construiești, nu să îți identifici un dușman și să încerci să îl dărâmi, dar partidele de la noi din opoziție încă au mult caș la gură.

Eșecul Schengen de la 8 decembrie ne-a lăsat un gust amar… Iar dacă tot o ducem din criză în criză, dacă nu ne ajung banii, dacă totul e mai scump și viața tot mai complicată, ar fi fost firesc să ne spună și nouă cineva ce se întâmplă. A încercat premierul Ciucă o declarație, dar scurtă și ternă. Mă gândesc că președintele Iohannis poate reușește să își facă timp și să ne spună și nouă ceva. Orice. Poate să meargă la talk-show, că nu țin minte de când nu a fost. Iar dacă nu are încredere în jurnaliști, promit că găzduiesc eu talk-show-ul cu pricina. Oriunde. Să aleagă dumnealui televiziunea, ziua și ora!

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM