Update articol:
ANALIZA GOLDRING:

Stress – test: Efectele crizei COVID19 asupra companiilor de pe bursă

Analiză realizată de: Judit Zoltani, Manager Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA si Claudiu Demian, Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Indicele BET a înregistrat o scădere de 24,7% în anul 2020, din care 24,1% doar în ultimele 30 de zile. Astfel bursa românească se corelează cu piețele externe, lovite de criza provocată de noul coronavirus.

În urma celor întâmplate, atât pe plan economic cât și social, principalele societăți din componența indicelui BET și BET-FI au înregistrat scăderi semnificative în ultima perioadă.

Cine a „rezistat” cel mai bine scăderilor? Ținând cont de prețul maxim atins de fiecare cotație în parte în anul 2020, cel mai bine au “rezistat” Fondul Proprietatea și Bursa de Valori București. Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat rezultate financiare foarte bune, iar de curând a încheiat și o ofertă de răscumpărare. Bursa de Valori București (BVB) își continuă activitatea într-un ritm normal, volumul tranzacțiilor destul de ridicat în ultimul timp oferind chiar și posibilitatea pentru aceasta de a înregistra rezultate financiare bune (în contextul actual). De asemenea, Transelectrica și Electrica, companii de utilități care în prezent nu sunt foarte afectate de evoluțiile recente, au avut mai puțin de suferit comparativ cu alte societăți.

Ce acțiuni au fost cele mai afectate? La polul opus se află Alro (ALR) care este foarte afectată de condițiile economice actuale, prețului aluminiului în scădere, dar mai ales de pierderile destul de însemnate înregistrate în anul 2019. De asemenea, OMV Petrom (SNP) are mult de suferit din cauza scăderii prețului petrolului, care și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare doar anul acesta.

Băncile se află într-o situație mai bună, în prezent, comparativ cu criza financiară din 2008. Acestea sunt bine capitalizate, iar în ultimul timp acestea au adoptat măsuri de precauție, asigurând o oarecare stabilitate pentru acționari, cel puțin pe termen scurt. Companiile deținute de stat, chiar și în urma repartizărilor semnificative de dividende din ultimii ani, reușesc să mențină un nivel confortabil de numerar în companie.

Telecomunicațiile, un sector în creștere în acest moment. Sectoarele economice care înregistrează creșteri în prezent sunt cele de sănătate, retail, IT, logistică și transport, producători de alimente, prestatorii de servicii și utilități, dar și telecomunicații. Din păcate, prezente pe bursa românească regăsim doar câteva companii care să își desfășoare activitatea în sectoarele mai sus menționate. Cele mai importante sunt Digi (DIGI), o firmă în sectorul de telecomunicații, un domeniu foarte important în acest moment de izolare socială pentru păstrarea relațiilor sociale și profesionale, dar și Electrica (EL), a cărui business nu este afectat în prezent și care a făcut mai multe eforturi în ultima perioadă pentru a reuși să rămână conectați cu clienții atât online, cât și pe partea de asistență tehnică.

Economia se blochează, dar încep să apară promisiuni privind stimuli economici

Majoritatea statelor au început deja să ia măsuri nu doar pe plan social, ci și pe plan economic, pentru ca entitățile să nu aibă prea mult de suferit în urma acestui blocaj. SUA, spre exemplu, promite un pachet de 2 trilioane de dolari de stimuli fiscali. Majoritatea statelor din lume au început deja să vină cu propuneri pentru a sprijini economia.

Concluzie Panica creată în societate influențează/poate influența și rezultatele financiare ale companiilor. De aceea, în această perioadă inedită și provocatoare pentru cei mai mulți investitori, fiecare decizie trebuie luată cu mare atenție și analizată pe măsură, în acest moment fiind o situație complet diferită față de altele întâlnite până acum de către investitori.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021