Update articol:

Studiu AidData: Împrumuturile chineze lasă țările în curs de dezvoltare cu “datorii ascunse” de 385 miliarde USD

xi jinping china

*  AidData, un laborator internațional de cercetare pentru dezvoltare, a analizat 13.427 de proiecte de dezvoltare chineze în valoare totală de 843 miliarde de dolari în 165 de țări.

* Cercetătorii au descoperit că datoriile față de China sunt mai mari decât estimează instituțiile internaționale de cercetare, agențiile de rating sau organizațiile interguvernamentale.

Inițiativa Belt and Road a Chinei a făcut ca zeci de țări cu venituri mici și medii să acumuleze 385 miliarde de dolari  „datorii ascunse” față de Beijing, potrivit unui nou studiu, citat de CNBC.

AidData, un laborator internațional de cercetare pentru dezvoltare cu sediul la Colegiul William & Mary Virginia, a analizat 13.427 de proiecte de dezvoltare chineze în valoare totală de 843 miliarde de dolari din 165 de țări, pe o perioadă de 18 ani până la sfârșitul anului 2017.

China a furnizat sume record de finanțare țărilor în curs de dezvoltare în ultimele două decenii, sprijinind atât proiectele din sectorul public, cât și cel privat. Belt and Road este inițiativa emblematică a politicii externe a președintelui Xi Jinping; lansată în 2013 pentru a investi în aproape 70 de țări și organizații internaționale, a propulsat China către dominația globală în finanțele internaționale pentru dezvoltare.

SUA intenționează să dezvolte un sistem similar în America de Sud, iar UE a anunțat în septembrie că lansează un program global „Global Gateway”, întrucât ambele regiuni încearcă să conteste influența financiară și geopolitică masivă a Chinei în lumea în curs de dezvoltare.

În prezent, China cheltuieşte  de două ori mai mult pentru finanțarea internațională pentru dezvoltare decât SUA și alte puteri economice majore, potrivit raportului AidData – aproximativ 85 de miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, acest lucru este adesea sub formă de datorii, mai degrabă decât de ajutor, iar acest dezechilibru s-a accelerat în ultimii ani. De la introducerea Belt and Road, China a acordat 31 de împrumuturi pentru fiecare 1 grant, se arată în raport.

Acordurile de finanțare ale tranzacțiilor rămân oarecum opace, cu o lipsă de informații detaliate care a provocat reticența investitorilor în ultimii ani în unele țări cu venituri mici și medii, precum Zambia. China a negat de mult timp că împinge țările în curs de dezvoltare în așa-numitele capcane ale datoriilor, ceea ce ar putea deschide calea Beijingului pentru a confisca active ca garanție pentru obligațiile neplătite ale datoriilor.

Cu toate acestea, au apărut îngrijorări de la începutul Iniţiativei Belt and Road (BRI) cu privire la posibilitatea ca împrumuturile să fie mai mari decât cele raportate oficial în multe țări cu venituri mici și medii. AidData estimează că datoriile nedeclarate valorează în total în jur de 385 miliarde de dolari.

CNBC a contactat ambasadele chineze din Londra și Washington pentru comentarii cu privire la raportul AidData.

„În perioada pre-BRI, majoritatea împrumuturilor străine ale Chinei erau direcționate către debitorii suverani (adică instituțiile guvernamentale centrale)”, au spus cercetătorii. „Cu toate acestea, de atunci a avut loc o tranziție majoră: aproape 70% din împrumuturile externe ale Chinei sunt acum direcționate către companii de stat, bănci de stat, vehicule cu scop special, asocieri în participație și instituții din sectorul privat.”

Aceste datorii nu apar adesea în bilanțurile guvernamentale ale țărilor, dar multe sunt garantate de guvernele lor, estompând limitele dintre datoria privată și cea publică și creând provocări fiscale pentru țări. Aceste garanții pot fi explicite sau implicite – prin faptul că presiunea publică sau politică ar putea obliga guvernul să salveze o companie aflată în dificultate financiară.

Cercetătorii au descoperit că obligațiile cu privire la aceste datorii față de China sunt semnificativ mai mari decât estimează instituțiile internaționale de cercetare, agențiile de rating  sau organizațiile interguvernamentale. Raportul susține că 42 de țări au acum o expunere la datoria publică față de China care depășește 10% din PIB-ul lor.

„Aceste datorii nu sunt raportate în mod sistematic la Sistemul de raportare a debitorilor (DRS) al Băncii Mondiale, deoarece, în multe cazuri, instituțiile guvernamentale centrale din LMIC [țările cu venituri mici și medii] nu sunt primii debitori responsabili pentru rambursare”, se arată în raport.

„Estimăm că guvernele nu își raportează obligațiile de rambursare reale și potențiale către China cu o sumă echivalentă cu 5,8% din PIB-ul său”.

Acest lucru s-ar ridica în mod colectiv la aproximativ 385 miliarde de dolari, iar AidData a sugerat că gestionarea acestor datorii ascunse a devenit o „provocare majoră” pentru multe țări afectate.

„Problema„ datoriei ascunse” este mai puțin legată de guvernele care știu că vor trebui să plătească datoriile nedezvăluite (cu valori monetare cunoscute) către China decât de guvernele care nu știu valoarea monetară a datoriilor către China pe care ar trebui sau ar fi nevoite să le deservească în viitor”, potrivit cercetătorilor.

 

BVB | Știri BVB

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 25 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 24 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

Erste Group Bank AG (EBS) (25/10/2021)

Notificare - detineri > 4%

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021