Update articol:

Studiu IRES: 1 din 3 români ar cumpăra produse de contrabandă; Statul pierde anual peste 2 miliarde de euro ca efect al contrafacerii și contrabandei

Sursa Pixabay
*Țigaretele (38%) reprezintă principalul produs de contrabandă din România

1 din 3 români declară că ar cumpăra produse de contrabandă, arată datele unui studiu IRES, realizat la comanda ACTIV cu prilejul Zilei Naționale a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, marcată în fiecare an pe 21 aprilie, potrivit unui comunicat.

Aceeași cercetare arată că produsele de contrabandă și contrafăcute se vând îndeosebi în piețe, peste 60% dintre românii chestionați menționând că au observat astfel de tranzacții ilegale, dar și în mediul online -38% dintre mențiuni.

Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV, declară: ”Eforturile Asociației ACTIV sunt centrate pe informarea și conștientizarea publicului larg asupra pericolelor la care se expun dacă achiziționează și folosesc produse contrafăcute și de contrabandă. Deși 44% dintre romani consideră că în ultimii 3 ani a scăzut siguranța consumatorului în privința originii și calității produselor, tentația achiziționării produselor ilegale rămâne la un nivel îngrijorător de mare. Vom rămâne ACTIVi, prin continuarea demersurile educaționale derulate prin campania Fii tu! Fii original!, precum și prin intensificarea cooperarii cu Poliția de Frontieră Română, Poliția Română, Direcția Generală a Vămilor, Jandarmeria Română și cu alți reprezentanți ai administrației centrale și locale”.

Ziua Națională a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri a fost instituită prin Legea nr.100 din 8 mai 2019, propunerea legislativă fiind semnată de către un grup de parlamentari din mai multe partide politice uniți în lupta împotriva acestui fenomen negativ, la propunerea asociației ACTIV. 

Studiul realizat la comanda Asociației ACTIV arăta că țigaretele (38%) reprezintă principalul produs de contrabandă din România, iar în privința produselor contrafăcute, clasamentul este dominat de articolele vestimentare și încălțăminte cu 34% din mențiuni. Produsele alimentare, articolele cosmetice și de igienă, electronicele, produsele alcoolicele, piesele auto și medicamentele completează topul produselor comercializate ilicit în România.

Traficul ilicit de mărfuri creează o competiție inegală între jucătorii corecți, plătitori de taxe și salarii, și rețelele de criminalitate organizată care prosperă în detrimentul statului român, acesta pierzând anual peste 2 miliarde de euro ca efect al contrafacerii și contrabandei, potrivit comunicatului.

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul”- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (12/08/2020)

Raport curent - Decizie ASF - Referitor solicitare Tudor Dumitru

CONPET SA (COTE) (12/08/2020)

Disponibilitate raport S1 2020

TERAPLAST SA (TRP) (12/08/2020)

Convocare AGAO - 14.09.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (12/08/2020)

Actualizare date personale membru Consiliul de Supraveghere