Update articol:

Studiu Roland Berger: Creștere semnificativă a investițiilor de tip private equity în România în 2024

  • Perspectivele diferă în industria de private equity în ceea ce privește contextul macroeconomic pentru anul 2024: optimismul predomină în România și Europa Centrală și de Est, în timp ce în Europa de Vest prevalează precauția

  • Optimism în creștere în ceea ce privește numărul de tranzacții realizate de fondurile de private equity anul acesta, atât pe plan local, cât și în restul Europei. În România, ponderea fondurilor care anticipează o creștere a numarului de tranzacții pentru anul in curs a crescut de la 50% în 2023 la 70% în 2024

  • Ușoară schimbare în industriile de interes pentru fondurile de private equity, pentru acest an, pe piața locală – Specialiștii din domeniu anticipează că sectorul Bunurilor de larg consum și Retail va atrage cele mai multe investiții de private equity în România în acest an, urmat de sectorul de Logistică și Servicii, sectorul de IT, software și soluții digitale și cel de Servicii Medicale

  • Accentul se va pune pe consolidarea portofoliului local – La finalul anului 2023, cele patru sectoare principale cumulau 75% din totalul cifrei de afaceri a companiilor din portofoliul de private equity din România

 

Fondurile de investiții active în România sunt mai optimiste cu privire la evoluția pieței locale în 2024 comparativ cu anul anterior, conform studiului Roland Berger „Perspectiva industriei de Private Equity în 2024”. Peste 70% din participanții la studiu anticipează o creștere a numărului de tranzacții realizate în Romania de fondurile de investitii, după ce în 2023 au fost finalizate 20 de tranzacții, 13 achiziții și 7 exituri.

Aproximativ 2.200 de reprezentanți din această industrie, la nivel european, au fost invitati să participe în vederea realizării studiului. În România, peste 80% dintre fondurile active pe piața locală au participat la această cercetare, la nivelul Europei Centrale și de Est rata de participare a depășind 50%.

Optimism în Est și precauție în Vest – sunt cele două perspective ale sectorului de private equity pentru 2024

Perspectivele asupra climatului macroeconomic în 2024 în cadrul industriei de private equity diferă semnificativ în funcție de regiune. Conform studiului, 73% dintre participanții din Romania anticipează o creștere a economiei anul acesta. În Europa Centrală și de Est, 63% dintre respondenți împărtășesc așteptări similare. În Europa de Vest, per ansamblu, nivelul de incertitudine este destul de ridicat, doar 33% dintre participanți anticipând o creștere economică în acest an. Așteptările sunt mai optimiste în Franța, Marea Britanie și țările nordice, în timp ce experții din Germania, Portugalia și Spania sunt cei mai rezervați.

Optimism atât în România cât și în restul Europei în privința numărului de tranzacții realizate

Chiar și în contextul creșterii incertitudinii macroeconomice în unele țări vest-europene, profesioniștii din industria de private equity din întreaga Europă rămân încrezători în evoluția pieței pentru anul 2024 și anticipează o creștere a numărului de tranzacții realizate de fondurile de investiții în acest an. Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă față de sentimentul din 2023, în special în Europa de Vest și Europa Centrală și de Est. La momentul respectiv perspectiva pentru acel an (2023) a fost una foarte rezervată. În România, de asemenea, se observă un impuls de optimism, ponderea fondurilor care anticipează o creștere a numarului de tranzacții pentru anul în curs a crescut de la 50% în 2023 la 70% în 2024.

Conform participanților la studiu, în 2024, numărul tranzacțiilor realizate de fondurile de private equity în România va fi influențat în primul rând de disponibilitatea țintelor atractive și de prețul potențial de achiziție. Contextul macroeconomic și încrederea consumatorilor vor avea cel mai mare impact în dinamica tranzacțiilor pe piața de private equity din Europa Centrală și de Est, în timp ce accesibilitatea finanțării prin datorie „availability of debt financing” va fi mai relevantă în Europa de Vest.

„Este îmbucurător să observăm o creștere a optimismului în piața de private equity din România. Două treimi dintre profesioniștii din acest domeniu anticipează că țintele disponibile în 2024 vor fi mai atractive decât anul trecut,  implicit și numărul de tranzacții realizate în acest an va fi mai mare. Acest sentiment optimist este similar la nivelul Europei. Cea mai mare creștere a optimismului este înregistrată în Europa de Vest, unde piața de fuziuni și achiziții, inclusiv cele realizate de fondurile de tip private equity, a fost puternic afectată anul trecut”, a subliniat Szabolcs Nemes, Managing Partner, Roland Berger România.


Ușoară schimbare în industriile de interes pentru fondurile de private equity, pentru acest an, pe piața locală – Accent pe consolidarea portofoliului local

Specialiștii din domeniu anticipează că sectorul Bunurilor de larg consum și Retail va atrage cele mai multe investiții de private equity în România în acest an, urmat de sectorul de Logistică și Servicii. Sectoarele IT, software și soluții digitale precum și cel de Servicii Medicale sunt la egalitate pe locul 3 în acest an, după ce au ocupat primele doua pozitii  în clasamentul anului trecut.

„Investițiile planificate pentru 2024 se vor concentra pe industriile care dețin deja o pondere semnificativă în portofoliul local al fondurilor. La finalul anului 2023, cele patru sectoare principale cumulau 75% din totalul cifrei de afaceri a companiilor din portofoliul de private equity din România.”, a adaugat Szabolcs Nemes.

Priorități diferite pentru fondurile active în România și pentru cele din Europa

Piața de private equity din România se află într-un stadiu diferit față de celelalte țări din Europa. Implicit prioritățile jucătorilor pentru anul curent sunt diferite, atât în ceea ce privește focusul acestora, cât și  măsurile planificate pe termen mediu pentru creșterea valorii portofoliului.

„Portofoliile fondurilor de investiții sunt alcătuite în proporție de 40% din companii care se află sub managementul acestora de mai bine de 5 ani, iar peste 10% dintre companii care sunt deținute de aceste fonduri de mai bine de un deceniu.

Prin urmare, nu este o surpriză faptul că aproape jumătate dintre participanții din România au menționat că sunt interesați de un exit în acest an. În Europa Centrală și de Est, peste 70% din fondurile care au participat la studiu anticipează un exit în acest an.În același timp, observăm un interes crescut în România în ceea ce privește strângerea de fonduri, atât comparativ cu anul anterior, cât și față de celelalte țări din Europa. Acest lucru este susținut de lansarea programului de finanțare prin PNRR cât și de apariția unor noi fonduri pe plan local în ultima perioadă”, a completat Nemes.

Dezvoltarea companiilor din portofoliu reprezintă o prioritate pentru toate fondurile de investiții, indiferent de locația lor geografică. Măsurile luate la nivel local în acest an sunt similare cu cele din restul Europei, cu un accent pe consolidarea companiilor din portofoliu, reducerea costurilor și digitalizare. Pe termen mediu, deși există direcții similare, cum ar fi creșterea importanței utilizării inteligenței artificiale, se remarcă și diferențe la nivel regional, precum un interes crescut pentru ESG în Europa Centrală și de Est și Europa de Vest.

Roland Berger este una dintre cele mai importante companii de consultanță în strategie din lume, oferind un portofoliu complet de servicii pentru toate industriile și funcțiile de business relevante. Fondată în 1967, Roland Berger are sediul central în München. Cunoscută pentru expertiza sa în transformare, inovație și îmbunătățirea performanței, compania și-a propus să integreze sustenabilitatea în toate proiectele sale. Veniturile Roland Berger au depășit 1 miliard de euro în 2023. În România, Roland Berger este prezentă încă din anul 1992 prin biroul deschis la București.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare

MUNICIPIUL BACAU (BAC26) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025-25.07.2025