Update articol:
Reacția ASF după ancheta privind frauda de la BRD Fond de pensii: Activele fondurilor nu au fost afectate

Daniel Apostol: ASF a decis să interzică administratorilor de pensii private să investească banii din pilonul 2 în fonduri de private equity, în active cu grad de ridicat de risc; impunem administratorilor să facă publică structura investiţiilor, cu frecvenţă lunară

ASF a decis să interzică administratorilor de pensii private să investească banii din pilonul 2 în fonduri de private equity, adică în active cu grad de risc foarte ridicat, tocmai pentru că doreşte protejarea contribuţiilor a circa 8 milioane de cetăţeni  într-o perioadă de incertitudine, a declarat, la DIGI 24, Daniel Apostol, director de comunicare al ASF.

Referitor la ancheta privind frauda de la BRD Fond de pensii, Daniel Apostol a spus:

“Nu e niciun motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate de această ilegalitate comisă de administratorul acestei firme.

ASF a intervenit prompt cu sancționarea drastică a conducătorilor acestui administrator de pensii private. Am și sesizat la momentul respectiv organele în drept ale statului. Am sanctionat fapte care au afectat banii proprii ai administratorului de fonduri. Nu au afectat fondul de pensii în sine, ci banii proveniți din comisioanele percepute de aceste firme pe contribuțiile cetățenilor la pilonul II și pe administrarea activului net.

Am transmis un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care eliminăm comisionul aplicat pe contribuţii tocmai pentru a face un sistem mai echitabil, care nu acordă privilegii nemeritate. De asemenea, am decis să impunem administratorilor să facă publică structura investiţiilor, cu frecvenţă lunară, nu trimestrială şi am decis să interzicem administratorilor de fonduri de pensii private să investească banii din pilonul 2 în fonduri private equity, adică active cu grad de risc foarte ridicat, tocmai pentru că dorim protejarea contribuţiilor a circa 8 milioane de cetăţeni  într-o perioadă de incertitudine.

Suntem extrem de atenţi cu privire la structura investiţiilor pe care le fac administratorii de pensii private cu banii care provin din  contribuţiile pentru pilonul 2 . Vrem să prevenim orice situaţie nefericită, de aceea interzicem alocarea banilor în astfel de active cu grad de risc foarte ridicat.

Financial Intelligence a scris, la începutul acestei săptămâni, că ASF vrea să ia măsuri pentru a se asigura că banii celor aproape 8 milioane de români care cotizează la pensiile private nu sunt în pericol, Autoritatea vrând  să elimine comisionul pe contribuţii pentru administratorii fondurilor de pensii, să le impună afișarea salariilor conducerii şi publicarea structurii investițiilor, lunar.

Daniel Apostol a subliniat că ASF face controale inopinate și la alți administratori, preventiv, “pentru a preîntâmpina situațiile nefericite”.

BRD Pensii a anunțat astăzi că deţinerile românilor care au banii la Pilon 2 şi 3 nu sunt afectatede fraudă: “Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.

Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.

Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”.

Poliţiştii şi procurorii Capitalei au făcut joi 48 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind puse în aplicare 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-un dosar penal de delapidare.

“La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei”, informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte care ar fi fost săvârșite de 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi ai unei unități bancare şi mai multe persoane juridice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Banii ar fi fost transferați atât direct în conturile suspecților și ale celorlalte persoane fizice, cât şi în etape către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

 

ASF a dat sancțiuni la BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private și a retras avizele pentru directorul general și doi membri CA

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024