Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Omul de afaceri Andrei Pogonaru țintește lansarea unui fond de investiții private equity și continuă să investească în Veranda Mall

*Investițiile în extinderea Veranda Mall au fost aproximativ 10 milioane de euro

* Extinderea Veranda nu a fost afectată de prevederile OUG 114/2018, ci de lipsa drastică de forță de muncă în sectorul construcțiilor

Lansarea unui fond de investiții private equity este obiectivul de business principal al lui Andrei Pogonaru, Owner’s Representative – Business Partner Veranda Mall. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru financialintelligence.ro.

Voi reveni cu detalii la momentul potrivit”, ne-a spus Andrei Pogonaru. În prezent, el se ocupă de proiectul mall-ului Veranda, din zona Obor a Capitalei, unde vizează o extindere, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

***

Care sunt planurile de extindere a centrului comercial Veranda și cum le finanțați?

Andrei Pogonaru: În momentul de față, planurile sunt deja realitatea pentru că urmează să deschidem cinematograful în câteva săptămâni și apoi să mai facem câteva amenajări. Planurile au fost finanțate printr-o linie de credit, prin extinderea creditului de dezvoltare de la CEC Bank și din banii pe care i-am generat, deja, pe partea de equity.

Care au fost investițiile totale făcute până acum și la cât se ridică investițiile viitoare?

Andrei Pogonaru: Investițiile în extinderea centrului comercial Veranda au fost de aproximativ 10 milioane de euro. Pe viitor, vom face investiții în acest centru comercial mai mult pentru a-l armoniza decât pentru a construi ceva nou. Nu avem nimic plănuit în materie de extinderi viitoare. S-ar putea să mai completăm o parte, dar nimic semnificativ din punct de vedere financiar și pentru care să fie nevoie să apelăm la finanțare externă.

Au fost recuperate investițiile? Când estimați trecerea la profit a proiectului?

Andrei Pogonaru: Parțial, da. Având în vedere structura de finanțare, proiectul a ajuns să fie pe plus. Deja este profitabil.

Care este structura acționariatului Veranda? Cum apreciați relația dintre acționari?

Andrei Pogonaru: Veranda este deținută de o companie de holding. Este o structură standard în real estate să-ți ții compania de proiect separată de holding. La nivelul grupului, suntem în continuare alături de cei de la SIF Moldova și suntem în relații foarte, foarte bune cu ei. Au și ei alte dezvoltări imobiliare, ne ajutăm reciproc, este o relație armonioasă.

Când estimează acționarul pe care îl reprezentați un exit din proiectul Veranda?

Andrei Pogonaru: Nu avem încă un plan în acest sens. Momentan ne concentrăm pe activitatea operațională și să ajungem la un nivel de excelență prin Veranda în sine.

A fost afectată extinderea Veranda de prevederile OUG 114/2018 legate de sectorul construcțiilor? În ce sens?

Andrei Pogonaru: Extinderea Veranda nu a fost afectată de prevederile OUG 114/2018, ci de lipsa drastică de forță de muncă în sectorul construcțiilor. Acesta a fost unul dintre motivele care au întârziat deschiderea cinematografului, pe care ne propusesem să îl deschidem încă din primăvară. Punctual, pe OUG 114/2018 nu am fost afectați, pentru că semnaserăm contractele înainte de intrarea în vigoare a prevederilor, iar majoritatea costurilor suplimentare au fost absorbite de antreprenori.

Cum vedeți, în anii următori, modificarea zonei Obor? Cum vedeți dezvoltarea afacerilor Veranda în contextul proiectelor dezvoltate în zonă – Aversa/ Piața Obor?

Andrei Pogonaru: Abia aștept să le văd în picioare. Zona Obor a fost, mereu, un centru viu al Bucureștiului și discutăm de o tradiție de comerț aici, de peste 400 de ani. Lăsând la o parte fotografiile alb-negru care arătau o zonă foarte dezvoltată și vie, dacă ajungem să avem o dezvoltare și de birouri și de locuințe și dacă se realizează măcar jumătate dintre proiectele propuse în zonă, probabil că Oborul va depăși ce a fost odată. Sunt extrem de optimist.

Mai aveți în vedere dezvoltarea altor proiecte asemănătoare?

Andrei Pogonaru: Asemănătoare nu. Pe partea de imobiliare vom continua să dezvoltăm Veranda însă începem să ne ducem foarte mult și spre logistică și pe proiecte mai speciale. Voiam să facem, la un moment dat, un spațiu de evenimente pe linia de Centură.

Ce alte proiecte mai aveți în vedere pe viitor? Mai intenționați lansarea unui fond de investiții?

Andrei Pogonaru: Da, absolut. Lansarea unui fond de investiții în private equity este obiectivul meu de business principal în acest moment. Voi reveni cu detalii la momentul potrivit. 

 

 

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022