Update articol:

SUA – Acțiunile și petrolul își revin, după căderile de dinaintea Craciunului

https://www.marketwatch.com/investing/index/djia https://www.marketwatch.com/investing/index/djia

Acțiunile și prețurile la petrol și-au revenit astăzi, în timp ce administrația Trump a încercat să crească încrederea populației, iar piețele au salutat un raport privind cheltuielile puternice făcute de sărbători de americani.

Dow Jones Industrial Average s-a tranzacționat cu 526 puncte mai mult la ora 12:45. ET, în timp ce S&P 500 a câștigat 2,54%. Nasdaq Composite a crescut cu 3,3%, potrivit CNBC.

Indicele MCSI, care măsoară evoluția piețelor la nivel global, a crescut cu 0,22%, în timp ce contractele futures ale țițeiului Brent s-au situat la 52,42 dolari, în creștere cu 3,86%.

Indicatorii de referință atât pentru petrol, cât și pentru acțiuni au atins luni cel mai mic nivel din ultimul an, cu S&P 500 în topul deprecierilor pe o piață de urși (scădere), în ciuda faptului că se anunța o săptămână calmă de tranzacționare, cu o scurtă vacanță de Crăciun. Piețele din Marea Britanie, Germania și Franța au fost închise miercuri.

Kevin Hassett, președintele Consiliului consultanților economici din cadrul Casei Albe, a declarat miercuri că locul de muncă al președintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, nu este în pericol. Cu doar două zile în urmă, președintele Donald Trump a descris Fed-ul ca fiind “singura problemă pe care o are economia noastră”, banca centrală ridicând dobânzile.

S&P 500 intră în bear market, iar Dow Jones a picat sub 22.000 – cel mai prost Ajun de Crăciun din istorie

“În final, credem că Fed este singura prezență capabilă să pună capăt confuziei actuale pe piețe”, a declarat Kenta Inoue, economist senior la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, într-o notă. Aceasta a mai scris: “Casa Albă va continua, probabil, să facă gesturi menite să oprească scăderea acțiunilor, dar guvernul federal va rămâne probabil închis în noul an. De asemenea, războiul comercial dintre SUA și China nu arată semnele unei rezoluții”.
Guvernul Statelor Unite a intrat oficial în blocaj parțial la finalul săptămînii trecute, după eşecul tentativelor de compromis între Congres şi Casa Albă cu privire la buget şi la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic.

Vânzările în timpul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă în SUA – cel mai solid avans din ultimii şase ani

Vânzările în timpul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă în SUA au crescut cu 5,1%, depăşind 850 de miliarde de dolari, cel mai solid avans din ultimii şase ani, deoarece cumpărătorii au fost încurajaţi de economia robustă şi de reduceri, potrivit unui raport al MasterCard, transmite Reuters. Datele demonstrează că încrederea consumatorilor nu a fost afectată de recenta volatilitate de pe piaţa bursieră americană şi de războiul comercial dintre SUA şi China. Raportul SpendingPulse, publicat de o divizie a MasterCard, prezintă o analiză a vânzărilor din magazine şi online, în perioada 1 noiembrie – 24 decembrie.

Şi Federaţia naţională a retailerilor estimează o creştere de 4,3 – 4,8% a vânzările cu amănuntul în SUA, în ultimele două luni din acest an.

“De la raioanele supermarketurilor la vânzările online, încrederea consumatorilor a dus la un sezon de vânzări foarte bun pentru retaileri”, a apreciat Steve Sadove, consilier în cadrul Mastercard, potrivit Agerpres.

Nivelul scăzut al ratei şomajului şi majorarea salariilor au stimulat cheltuielile de consum, care în octombrie înregistrau cel mai semnificativ avans din ultimii aproape 20 de ani.

În condiţiile în care Ajunul Crăciunului a picat într-o zi de luni anul acesta, clienţii au beneficiat de o zi suplimentară pentru cumpărături.

Deloc surprinzător, vânzările online au urcat cu 19,1%, se arată în raportul Mastercard. În schimb, la magazine vânzările au scăzut cu 1,3%, după doi ani în care s-a înregistrat o creştere de sub 2%. Declinul vine pe fondul închiderii multor unităţi. Cel mai semnificativ avans al vânzărilor l-au înregistrat articolele de îmbrăcăminte (7,9%) şi cele pentru amenajarea locuinţei (9%), în timp ce vânzările de electronice şi electrocasnice au scăzut cu 0,7%, după o creştere de 7,5% anul trecut.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat