Update articol:

SUA anunţă că vor riposta după un atac cibernetic atribuit Iranului împotriva Albaniei

cybersecurity atac cibernetic Sursa Pixabay

SUA vor ”lua măsuri suplimentare pentru ca Iranul să dea socoteală” după un atac cibernetic împotriva Albaniei, ţară aliată Washingtonului, a anunţat miercuri Casa Albă într-un comunicat virulent, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“SUA condamnă sever atacul cibernetic al Iranului împotriva aliatului nostru din NATO, Albania”, afirmă purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitate naţională Adrienne Watson într-un comunicat.

După mai multe săptămâni de anchetă în Albania, în urma atacurilor cibernetice masive din 15 iulie, americanii “au ajuns la concluzia că guvernul iranian a comis acest atac cibernetic inconştient şi iresponsabil şi că este responsabil pentru operaţiunile de piratare şi pentru scurgerile de date care au urmat”.

Acest atac “creează un precedent îngrijorător”, potrivit purtătoarei de cuvânt, care, a adăugat: “Comportamentul Iranului încalcă regulile care guvernează acţiunile unui stat responsabil în spaţiul cibernetic pe timp de pace”.

La rândul său, Tirana a rupt miercuri relaţiile cu Iranul şi ambasada iraniană din capitala ţării a primit o notificare oficială care solicită ca întregul său personal diplomatic, tehnic, administrativ şi de securitate să părăsească teritoriul său în termen de 24 de ore.

Albania s-a orientat cu hotărâre spre Occident după deceniile de izolare sub regimul comunist al lui Enver Hoxha.

Mica ţară din Balcani, care a aderat la NATO în 2009 şi care a început negocierile de aderare la UE, nu este la prima sa criză cu Iranul.

Reacţia dură a SUA intervine în contextul în care negocierile pentru salvarea acordului nuclear din 2015 bat pasul pe loc.

Washingtonul a diminuat speranţele unei încheieri rapide a discuţiilor calificând recent drept “neconstructiv” răspunsul Teheranului la un text pus la punct de Uniunea Europeană, coordonatoarea convorbirilor.

Negocierile vizează resuscitarea acordului încheiat cu Iranul de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Regatul Unit, China şi Rusia), plus Germania. Fostul preşedinte american Donald Trump a scos SUA din acord în 2018.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022