Update articol:

SUA au convenit să prelungească regimul de intrare fără vize pentru cetăţenii Ungariei

Péter Szijjártó Péter Szijjártó

Statele Unite ale Americii şi Ungaria au convenit să prelungească regimul de intrare liberă, fără vize, pe teritoriul SUA pentru cetăţenii unguri, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după discuţii cu secretarul interimar american pentru securitatea internă (ministru de interne), Kevin McAleenan, luni, la Washington, informează MTI.

Cetăţenii maghiari pot călători în continuare fără viză în Statele Unite, potrivit acordului încheiat, luni, la Washington, de către ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, cu liderii Departamentului de Securitate Internă al SUA. 

Şeful diplomaţiei ungare a declarat agenţiei ungare de presă MTI, că în lume există 36 de state ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite.

Acesta a adăugat, totodată, că s-a convenit şi asupra unei liste de măsuri legislative, necesare a fi luate în Ungaria, pentru a asigura menţinerea pe termen lung a regimului fără vize, iar acestea urmează să şi fie implementate.

Cele două guverne sunt profund de acord în ceea ce priveşte problemele de securitate, a declarat Péter Szijjártó. Ambele privesc protejarea propriilor cetăţeni şi a ţării ca fiind una dintre cele mai importante sarcini, iar cea mai importantă este
menţinerea dreptului de a decide cine intră în ţară şi cu cine se doreşte convieţuirea. Ambele ţări fac eforturi considerabile pentru a putea proteja frontierele lor.

Péter Szijjártó a mai anunţat că băncile EximBank din Ungaria şi SUA au convenit asupra finanţării comune a unor investiţii şi a proiecte. Drept urmare, companiile maghiare şi americane pot utiliza mai multe resurse de dezvoltare, mai multe credite sau garanţii pentru împrumuturi atunci când demarează investiţii comune
pe pieţele din SUA, din Ungaria sau din alte ţări.

Companiile din Statele Unite constituie a doua cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, cu 1700 de societăţi americane care oferă locuri de muncă la 105.000 de maghiari. În afara Uniunii Europene, Statele Unite reprezintă a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei: anul trecut valoarea exporturilor de bunuri şi servicii către SUA a fost de 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit acordului încheiat acum la Washington, companiile maghiare şi americane dispun de mai multe resurse şi în cazul investiţiilor pe care le realizează în comun pe alte pieţe. Astfel, produsele fabricate de marile companii americane în Ungaria pot
ajunge în şi mai multe locuri din lume şi permit companiilor americane din Ungaria să creeze şi mai multe locuri de muncă.

Péter Szijjártó a subliniat că povestea de succes a cooperării dintre Ungaria şi Statele Unite se bazează, practic, pe economie şi pe relaţiile interumane. Cele două acorduri încheiate acum reprezintă un pas înainte în aceste domenii, iar prin intermediul
acestora, cooperarea dintre cele două ţări va deveni şi mai bună.

 

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014