Update articol:

Actualizare: SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţiile de petrol iranian; preţul petrolului – în creştere (vezi reacţia Iranului)

oil.com oil.com

Actualizare: Iranul este pregătit să facă faţă sancţiunilor impuse de Statele Unite în domeniul petrolier, a declarat luni o sursă din Ministerul Petrolului de la Teheran agenţiei de presă semi-oficiale Tasnim, preluate de Reuters. În acelaşi timp Gardienii Revoluţiei, forţele de elită iraniene, au ameninţat din nou că vor bloca Strâmtoarea Ormuz.

Sursa Tasnim din Ministerul Petrolului a susţinut că “indiferent dacă sancţiunile continuă sau nu, exporturile de petrol ale Iranului nu vor fi în niciun caz zero decât dacă autorităţile iraniene decid sistarea exporturilor (…) ceea ce nu este cazul acum” şi că “avem ani de experienţă în neutralizarea eforturilor inamicilor de a da lovituri ţării noastre”.

Comandatul forţei navale ale Gardienilor Revoluţiei, generalul Alrieza Tangsiri, a declarat agenţiei Fars că va închide Strâmtoarea Ormuz, aflată pe o rută importantă de livrare a petrolului din Golful Persic, dacă Iranul nu o poate utiliza. “Conform legislaţiei internaţionale, Strâmtoarea Ormuz este o cale de trecere maritimă, iar dacă suntem împiedicaţi să o folosim, o vom închide. În cazul oricărei ameninţări, nu vom ezita nicio secundă să protejăm şi să apărăm apele iraniene”, a spus el. 

…………..

Preşedintele american Donald Trump a decis să elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achiziţiona petrol iranian fără să se confrunte cu sancţiunile SUA, a informat, luni, într-un comunicat, Casa Albă, transmite Reuters.

Casa Albă precizează în comunicat: „Scopul acestei decizii este să aducă exporturile de petrol ale Iranului la zero, pentru a lăsa regimul de la Teheran fără principala sursă de venit. Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, trei mari producători de energie din lume, alături de prietenii şi aliaţii lor, şi-au luat angajamentul să se asigure că furnizarea ţiţeiului pe piaţa globală rămâne la un nivel adecvat. Am convenit să luăm măsuri în timp util pentru a ne asigura că cererea la nivel mondial este îndeplinită când petrolul iranian nu va mai fi pe piaţă.
Administrația Trump  și aliații noștri sunt hotărâți să susțină și să extindă campania de presiune economică împotriva Iranului pentru a pune capăt activității de destabilizare a regimului care amenință Statele Unite ale Americii, partenerii noștri și aliați, dar și securitatea în Orientul Mijlociu”. 

Şi secretarul american de stat Mike Pompeo a afirmat că nu va exista nicio perioadă de graţie după 1 mai pentru cumpărătorii de petrol iranian.

  • Arabia Saudită va colabora cu alţi producători pentru a asigura o furnizare adecvată de ţiţei şi o piaţă echilibrată

Arabia Saudită a anunţat luni că se va pune de acord cu alţi producători pentru a asigura o furnizare adecvată de ţiţei şi o piaţă echilibrată, după ce SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţiile de petrol iranian, transmite Reuters.

“Arabia Saudită monitorizează cu atenţie evoluţiile de pe pe piaţa ţiţeiului, în urma recentelor declaraţii ale SUA privind sancţiunilor asupra exporturilor din Iran”, a afirmat ministrul Energiei, Khalid a-Falih. “Arabia Saudită se va pune de acord cu alţi producători pentru a se asigura că livrări adecvate de ţiţei sunt disponibile consumatorilor şi se va asigura că piaţa este echilibrată”, a adăugat acesta.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Arabia Saudită şi alţi membri ai Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar “putea face mai mult decât să compenseze” declinul livrărilor de petrol iranian pe pieţele internaţionale, după ce SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţiile de ţiţei din Iran.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce preşedintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran şi cele şase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancţiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziţioneze în continuare petrol iranian timp de şase luni.

Peter Kiernan, analist la Economist Intelligence Unit (EIU), a apreciat, citat de Agerpres,  că “dispariţia petrolului iranian va pune presiuni pe partea de ofertă, având în vedere incertitudinile politice care în prezent afectează alţi exportatori, precum Venezuela şi Libia”.

Potrivit analiştilor, eliminarea scutirilor ar afecta cel mai mult cumpărătorii de petrol din Asia, în condiţiile în care cei mai importanţi clienţi ai Iranului sunt China şi India, ţări care au făcut lobby pentru acordarea de scutiri de la respectarea sancţiunilor. Coreea de Sud este, de asemenea, un important cumpărător de condensat din Iran, un soi de petrol pe care industria de rafinare din Coreea de Sud se bazează pentru a produce petrochimice.

Luni, cotaţia futures la petrolul Brent a crescut cu 3,2%, până la 74,30 dolari per baril, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, iar cotaţiile futures pentru barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,9% până la 65,87 dolari.

Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susţin analiştii de la Refinitiv.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative