Update articol:

SUA cer Rusiei o dezescaladare ”verificabilă” şi ”semnificativă”

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: Twitter

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut marţi, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ”dezescaladare verificabilă, credibilă şi semnificativă” la graniţa cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”El a subliniat că, dacă orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei ar determina o ripostă transatlantică rapidă, severă şi unită, noi rămânem angajaţi în favoarea unei căi diplomatice şi credem că rămâne o posibilitate de a soluţiona criza în mod paşnic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, după o nouă convorbire telefonică între cei doi responsabili.

Antony Blinken a ”reiterat” de asemenea ”preocupările persistente” ale Washingtonului în legătură cu faptul că ”Rusia are capacitatea de a lansa o invazie a Ucrainei în orice moment”.

La rândul său, Serghei Lavrov i-a cerut omologului său american Antony Blinken un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa, notează AFP şi Reuters.

Rusia a anunţat mai devreme marţi retragerea unora dintre unităţile militare dislocate la graniţa cu Ucraina şi care au stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind o posibilă invazie, temeri amplificate în ultimele zile de politicieni şi mass-media din Occident care au susţinut că o astfel de ofensivă este iminentă, declaraţii catalogate de Rusia drept ”isterie” şi ”terorism informaţional”.

Statele occidentale au salutat un semnal ”pozitiv” după anunţul privind această retragere parţială. În aceeaşi zi însă, deputaţii ruşi au votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)