Update articol:

SUA: Comunitatea de Informaţii recunoaşte că agenţiile sale au două teorii cu privire la originea SARS-CoV-2

covid pixabay.com
  • Teoria scăpării coronavirusului dintr-un laborator: Beijingul critică ”istoria întunecată” a serviciilor secrete americane

 

Comunitatea de Informaţii a Statelor Unite a admis joi că agenţiile sale componente au două teorii cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, două agenţii considerând că acesta a apărut pe cale naturală din contactul uman cu animale infectate, iar o a treia privilegiind ipoteza unui posibil accident de laborator drept sursă a pandemiei de COVID-19, notează Reuters.

”Comunitatea de Informaţii a Statelor Unite nu ştie exact unde, când sau cum virusul (care provoacă, n.red.) COVID-19 s-a transmis iniţial, dar a coagulat două scenarii probabile”, a afirmat Biroul Directorului pentru Informaţii Naţionale.

Acesta a adăugat că majoritatea agenţiilor consideră că nu există ”suficiente informaţii pentru a aprecia că unul este mai probabil decât celălalt”.

Potrivit AFP, preşedintele Joe Biden a cerut miercuri serviciilor americane de informaţii “să îşi sporească eforturile” pentru a explica originea COVID-19 şi să furnizeze un raport în termen de 90 de zile.

Mult timp respinsă de majoritatea experţilor, teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterile din SUA. 

Teoria scăpării coronavirusului dintr-un laborator: Beijingul critică ”istoria întunecată” a serviciilor secrete american

China a criticat joi “istoria întunecată” a serviciilor de informaţii americane, după ce preşedintele american Joe Biden le-a cerut să prezinte în termen de 90 de zile un raport în care să explice originea pandemiei provocate de coronavirus, relatează AFP.

Primele cazuri de COVID-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019 în metropola chineză Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească în întreaga lume şi să ucidă aproape 3,5 milioane de persoane. Mult timp înlăturată de majoritatea experţilor, teoria unui accident produs la laboratorul din Wuhan a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană.

Joe Biden aminteşte că activitatea serviciilor de informaţii americane, care se concentrează pe două ipoteze – origine animală sau scăpare dintr-un laborator – nu a permis să se ajungă până în prezent la “o concluzie definitivă”.

“Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii lor din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele american, deplângând atitudinea Beijingului în această chestiune.

Beijingul a condamnat rapid această iniţiativă.

“Echipa comună de anchetă a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, trimisă la Wuhan în ianuarie) a apreciat ca “extrem de improbabilă” teoria unei scăpări dintr-un laborator”, a declarat în faţa presei Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

“Aceasta este o concluzie oficială, formală şi ştiinţifică”, a declarat Zhao Lijian.

“De data aceasta, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă… dar istoria întunecată a serviciilor de informaţii americane este cunoscută de mult timp de toată lumea”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (02/02/2023)

Solicitare convocare AGEA

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (02/02/2023)

Rezultatul operatiunilor de rascumparare de unitati de fond din 31 ianuarie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/02/2023)

Notificare cu privire la numarul si tipul investitorilor

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (02/02/2023)

Webcast audio/teleconf cu investitorii si analistii - rezultate preliminare 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Aprobarea ofertei publice de cumparare