Update articol:

SUA: Departamentul de Stat cere Moscovei explicaţii pentru provocările de la graniţa cu Ucraina

Rusia Sursa foto: pixabay.com

Radu Tudor:  E prevăzută o nouă ofensivă şi un nou război care să încingă din nou această zonă foarte vulnerabilă

 

Statele Unite consideră “credibile” informaţiile despre mişcările militare ruse la frontiera cu Ucraina, au cerut Moscovei să explice aceste “provocări” şi
sunt gata să se angajeze cu privire la situaţie, potrivit declaraţiilor făcute luni de Departamentul de Stat american, informează Reuters, citat de Agerpres.

“Comandamentul american din Europa şi Alianţa Nord Atlantică sunt în stare de alertă în urma unei concentrări masive de forţe ruseşti la graniţa cu Ucraina”, a anunţat jurnalistul Radu Tudor, în exclusivitate în cadrul emisiunii sale, “Punctul de întâlnire”.

Acesta a explicat: “Estul ţării face obiectul unui război sângeros, de mai bine de şapte ani de zile. În 2014, Rusia a anexat ilegal Crimea şi încearcă să creeze un lanţ puternic de instabiliate şi de agresiune militară pentru a destabiliza bazinul Mării Negre. (…) E prevăzută o nouă ofensivă şi un nou război care să încingă din nou această zonă foarte vulnerabilă (…) Rusia trimite trupe, tehnică şi armament pentru invadarea Ucrainei ştergând toate elementele de indentificare şi neasumându-şi oficial acest război în care au murit 13.000 de ucraineni”.

Masarea de trupe ruse şi mişcările acestora la graniţa estică a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relaţiile îngheţate dintre SUA şi Rusia, la mai puţin de trei luni după preluarea funcţiei de preşedinte al SUA de către preşedintele Joe Biden. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că SUA vor fi îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie că au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

Price a refuzat să spună dacă SUA cred că Rusia se pregăteşte să invadeze fosta republică sovietică vecină.

Mai târziu în cursul zilei de luni, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că SUA sunt “deschise pentru implicarea cu Moscova” asupra situaţiei, descriind drept “credibile” informaţiile despre mişcările trupelor ruse de la graniţa Ucrainei şi în Crimeea, peninsula ocupată de Rusia în 2014.

Mişcările, a spus purtătorul de cuvânt, au fost precedate de încălcări ale încetării focului din iulie 2020, soldate cu uciderea a patru soldaţi ucraineni şi rănirea altor patru.

“Facem apel la Rusia să se abţină de la acţiuni de escaladare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste comentarii au fost făcute după conversaţia de vineri în care preşedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de “sprijinul neclintit” în confruntarea Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Rusia, care deţin controlul asupra unor părţi din regiunea Donbas, situată în estul ţării.

Rusia a negat luni faptul că mişcările sale militare ar reprezenta o ameninţare pentru Ucraina şi a respins temerile unei consolidări a prezenţei sale militare, deşi a avertizat că va răspunde noilor sancţiuni ucrainene împotriva companiilor ruseşti.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albă, Jen Psaki, a declarat presei că “escaladările recente ale agresiunii ruse şi escaladarea în estul Ucrainei” reprezintă “ceva ce urmărim cu atenţie”.

 

 

“Am cerut Rusiei o explicaţie a acestor provocări”, a spus Price.”Dar, mai important, ceea ce am semnalat partenerilor noştri ucraineni este un mesaj de reasigurare”.

Întrebat insistent dacă SUA consideră mişcările trupelor Rusiei la frontieră un act de intimidare a Ucrainei, Price a răspuns: “Bineînţeles, ruşii încearcă de ceva timp să îi intimideze pe vecinii lor”.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014