Update articol:

SUA, din ce în ce mai “preocupate” de numărul crescut de trupe ruseşti la graniţa ucraineană

Rusia Sursa foto: pixabay.com
  • Vladimir Putin şi Angela Merkel, îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei

SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa tot mai mare a trupelor ruseşti la graniţa ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de către Rusia, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează AFP.

“Statele Unite sunt din ce în ce mai preocupate de escaladarea recentă a atacurilor ruseşti în estul Ucrainei, în special de mişcările de trupe ruseşti la graniţa ucraineană”, a declarat Jen Psaki, potrivit Agerpres.

”Acestea sunt semne extrem de îngrijorătoare”, a adăugat ea, precizând că numărul de militari ruşi la graniţa cu Ucraina nu a fost niciodată atât de mare din 2014.

  • Vladimir Putin şi Angela Merkel, îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei

Preşedintele rus şi cancelarul federal german şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul joi într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, în timp ce guvernul german a anunţat că Angela Merkel i-a cerut Rusiei să-şi reducă prezenţa militară în regiunea de frontieră cu Ucraina, informează AFP şi Reuters.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a insistat în discuţia cu Angela Merkel asupra responsabilităţii Kievului, “ale cărui provocări vizează în ultimul timp să agraveze voit situaţia de pe linia de contact”.

Dimpotrivă, ucrainenii şi Occidentul îi acuză pe separatiştii proruşi şi Moscova că provoacă confruntări şi tensiuni.

Potrivit Preşedinţiei ruse, cei doi lideri au îndemnat la “reţinere şi la activarea procesului de negocieri”, în condiţiile în care negocierile de pace care reunesc Ucraina şi Rusia, cu o mediere franco-germană, se află în impas.

Cel mai recent summit a avut loc în decembrie 2019 şi de atunci nu a fost înregistrat niciun progres pe plan politic şi nicio reuniune nu este prevăzută.

Potrivit unui comunicat al guvernului german, cei doi lideri au evocat “întărirea prezenţei militare ruse în estul Ucrainei, iar cancelarul federal a cerut ca aceste întăriri de trupe să fie reduse pentru a permite dezescaladarea situaţiei”.

Merkel a abordat şi problema opozantului rus Aleksei Navalnîi, cel mai vocal critic al Kremlinului, aflat în prezent într-o colonie penitenciară la circa 100 km de Moscova şi care cere asistenţă medicală independentă.

Convorbirea între Vladimir Putin şi Angela Merkel a intervenit în condiţiile în care Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că masează trupe la frontiere şi pe separatişti că provoacă incidente armate sângeroase aproape zilnic. Cei doi lideri au abordat şi alte subiecte, precum conflictul din Siria şi situaţia din Libia.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere