Update articol:

SUA impune sancţiuni Rusiei, rubla cade

SUA a anunțat miercuri sancțiuni împotriva Rusiei, care pedepsesc astfel guvernul președintelui Vladimir Putin pentru atacul chimic împotriva fostului ofiţer rus de informaţii Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, în Marea Britanie.

Răspunsul inițial al Rusiei a fost sfidător, iar Konstantin Kosachyov, președintele comisiei pentru afaceri internaționale din Parlament, a declarat că impunerea noilor sanţiuni echivalează  cu “atitudinea unui stat poliţienesc”, a informat Interfax.

“Marea Britanie salută această acțiune a aliaților noștri, SUA”, a declarat într-o declarație miercuri, premierul Theresa May, precizând: . “Răspunsul internațional puternic la utilizarea unei arme chimice pe străzile din Salisbury trimite un mesaj fără echivoc Rusiei că acest comportament provocator și nesăbuit nu va rămâne necontestat”.

Decizia SUA a pus presiune pe rublă, împingând moneda la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2016. Rubla și prețurile la obligațiunile guvernamentale ruse au început să scadă miercuri mai devreme, pe fondul temerilor crescânde din rândul investitorilor cu privire la un proiect de lege separat, propus de parlamentarii americani, care vor sancţiuni pentru Rusia din cauza interferențelor în alegerile electorale americane.

“Este clar că acțiuni majore de sancționare vor fi impuse acum Rusiei, fie de către Administrație, de Congres sau de ambele”, a declarat Tim Ash, strateg senior la Bluebay Asset Management LLC din Londra. “Toate pariurile sunt dezactivate”, a spus el.

Sancțiunile care vor intra în vigoare în această lună vor limita exporturile către Rusia de bunuri și tehnologii din SUA considerate sensibile din motive de securitate națională, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului de Stat.
Acesta a declarat că, astfel, ar putea fi blocate sute de milioane de dolari în exporturi. Se va acorda derogare pentru activitățile de zbor și pentru asistența externă din S.U.A.

Oficialii Departamentului de Stat au declarat că se așteaptă ca sancţiunile să intre în vigoare în 22 august, care ar putea fi urmate de o serie de sancțiuni mai ample în cursul acestui an.

Restricţiile împotriva Rusiei se dau în temeiul Legii privind controlul armelor chimice și biologice și eliminarea războiului din 1991, care impune pedepsirea țărilor care utilizează arme chimice în încălcarea dreptului internațional.

În conformitate cu legea americană din 1991 – invocată anterior numai împotriva Coreei de Nord și Siriei – va urma o a doua rundă de sancțiuni mult mai extinsă, dacă Rusia nu va îndeplini anumite condiţii, inclusiv să dea asigurări că nu va mai folosi arme chimice sau biologice şi va permite inspecţii la faţa locului pentru verificări. Rusia a negat în mod repetat că are sau foloseşte astfel de arme.

Sancțiunile suplimentare ar putea fi evitate dacă președintele Donald Trump consideră că renunțarea la acestea ar fi în interesul național al Statelor Unite, o mișcare riscantă din punct de vedere politic, avândîn vedere criticile că a fost prea blând cu Rusia în ceea ce priveşte interferențele în campania prezidențială din 2016.

Serghei Skripal (66 de ani), fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa, Iulia (33 de ani), s-au aflat timp de mai multe săptămâni la terapie intensivă, fiind găsiţi pe 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă, în Salisbury, după ce o formă lichidă a agentului neurotoxic Noviciok a fost aplicată pe uşa de la intrare a casei lor.

Ţările europene şi Statele Unite au expulzat 100 de diplomaţi ruşi după atac, în cea mai puternică acţiune contra Rusiei a lui Donald Trump de la preluarea mandatului.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out