Update articol:

SUA – la mile în spatele Chinei în dezvoltarea reactoarelor nucleare avansate (Forbes)

China surclasează Statele Unite în cursa pentru dezvoltarea de reactoare nucleare de generație următoare. Dar, pentru a avea o cursă reala, concurenții trebuie să fie aliniati la start. Adevărul greu pentru sectorul nuclear din SUA este că inerția birocratică îl împiedică să se apropie de linia de start, potrivit unei analize Forbes.

În timp ce SUA se blochează în chestiuni de reglementare, China avansează cu proiecte de ultimă oră, care sunt mai sigure și mai flexibile decât reactoarele utilizate acum. Potrivit Bloomberg, China are acum 46 de reactoare planificate sau în construcție. Între timp, în SUA, sunt în construcție exact două reactoare.

Dovada acestui lucru a venit la începutul acestei luni, când Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) a respins cererea Oklo Power LLC de a construi și opera un reactor rapid de 1,5 megawați în Idaho. Oklo face parte dintr-un grup de startup-uri americane care speră să obțină autorizații pentru noi reactoare modulare mici (SMR) care ar putea înlocui reactoarele mari cu apă ușoară care domină flota nucleară internă existentă. Multe dintre aceste reactoare sunt închise prematur (inclusiv Indian Point Energy Center din Buchanan, N.Y., care a fost închis anul trecut), iar altele ajung la sfârșitul vieții.

NRC a spus: „Aplicația Oklo continuă să conțină lacune semnificative de informații în descrierea potențialelor accidente ale Aurorei, precum și în clasificarea sistemelor și componentelor de siguranță”. Aceasta a adăugat că respingerea a fost făcută „fără prejudecati” și că Oklo „este liber să depună o cerere completă în viitor”.

Cu siguranță, cererea Oklo la NRC, care a fost acceptată spre evaluare de către comisie la jumătatea anului 2020, nu a fost una tipică. Potrivit lui Rod Adams, editorul Atomic Insights și partener de conducere la Nucleation Capital, o firmă care investește în proiecte nucleare avansate, aplicația Oklo avea aproximativ 600 de pagini. Oklo a depus cererea mai scurtă deoarece, în opinia sa, proiectarea reactorului său a eliminat necesitatea unui document mai extins.

În schimb, un alt startup nuclear, NuScale, a depus o cerere la NRC care includea aproximativ 12.000 de pagini. Adams a spus că documentul de îndrumare al NRC pentru aplicații acoperă aproximativ 4.500 de pagini. (NuScale a primit aprobarea de proiectare a reactorului său de la NRC în 2020. Reactorul NuScale este o versiune redusă a reactoarelor cu apă ușoară existente, despre care compania spune că „se bazează pe vasta experiență globală cu această tehnologie învățată din peste 60 de ani de funcționare”).

Astfel, este clar că aplicaţia Oklo la NRC – și designul reactorului său – sunt mult diferite de ceea ce sunt obișnuiți să vadă autoritățile federale de reglementare. Dar, potrivit știrilor, agenția nici măcar nu a avertizat Oklo înainte de a emite un comunicat de presă că cererea companiei a fost respinsă. Caroline Cochran, co-fondatorul și directorul de operațiuni la Oklo, a declarat pentru CNBC că respingerea a fost „la fel de surprinzătoare pentru noi ca pentru oricine altcineva. Nu ni s-au dat deloc informații înainte de a fi făcut publică. Chiar nu aveam niciun indiciu că va urma asta”. Între timp, NRC susține că compania nu a furnizat toate informațiile pe care le solicitase.

De asemenea, este clar că procesul de aplicare și de autorizare al NRC continuă să fie ceea ce veteranul investitor în tehnologie Ray Rothrock numește „un risc incontrolabil” pentru companiile și persoanele care doresc să aducă noi reactoare pe piața comercială.

Potrivit unui raport publicat anul trecut de Alianța pentru Inovare Nucleară, obținerea aprobării pentru un nou proiect de reactor de la NRC poate costa „zeci de milioane de dolari”, iar acest cost ridicat „descurajează dezvoltarea reactoarelor avansate de pionierat”. De asemenea, a mai spus că cererea de succes și avizul NuScale „au durat mai mult de 10 ani” și că „din cauza taxelor de reglementare, a costurilor de dezvoltare și a ingineriei asociate, NuScale a remarcat că a costat compania mai mult de jumătate de miliard de dolari în total pentru a-și obține certificarea de proiectare.”

Respingerea de către NRC a cererii Oklo a venit la mai puțin de trei săptămâni după ce un consorțiu de companii chineze a anunțat că reactorul lor de înaltă temperatură răcit cu gaz (HTGR) din provincia Shandong a fost conectat la rețeaua electrică și are deja producţie. Potrivit World Nuclear News, „Centrala are două reactoare mici care antrenează o singură turbină de 210 MWe. Este deținută de un consorțiu condus de China Huaneng (47,5%), cu subsidiara China National Nuclear Corporation China Nuclear Engineering Corporation (32,5%) și Institutul de Tehnologie Nucleară și Nouă Energetică al Universității Tsinghua (20%), care este lider în cercetare și dezvoltare”.

HTGR face parte din următoarea generație de reactoare de înaltă eficiență care ar putea oferi o alternativă la centralele pe cărbune din China și multe alte țări. Companiile chineze lucrează la HTGR de mai bine de două decenii. Potrivit World Nuclear News, unul dintre cele două reactoare de la amplasamentul din Shandong a atins prima criticitate în septembrie, iar al doilea a atins această etapă în noiembrie. Producția de energie electrică din centrală a început să circule pe rețeaua electrică pe 20 decembrie.

Potrivit Forbes, dacă SUA se gândește serios la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, trebuie să ia în serios energia nucleară.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (06/12/2022)

Contestare Decizie Consiliul Concurentei

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (06/12/2022)

Disponibilitate vot electronic AGEA 12.12.2022

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (06/12/2022)

Ziua Investitorului - 14.12.2022

AEROSTAR S.A. (ARS) (06/12/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014