Update articol:

SUA: Opt persoane sunt acuzate că au conspirat să acționeze ca agenți ilegali ai Chinei în SUA

SUA sursa Pixabay

* SUA: Oficialii din China au organizat o campanie multianuală de hărțuire și urmărire pentru cetățenii chinezi din SUA, cu scopul de a-i forța să se întoarcă în China

 

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat, miercuri, acuzații împotriva a opt persoane, care acționează ca „agenți ilegali” ai Chinei. Mai exact, Departamentul de Justiție al SUA susține că aceste persoane au fost angajate într-o campanie organizată de intimidare a cetățenilor chinezi  pe pământ american.

Cinci dintre aceștia au fost deja arestați, în timp ce unul este căutat de forțele de ordine americane. Procurorul general adjunct al Diviziei de Securitate Națională a DoJ, John Demers, a anunțat într-un briefing de presă: „[Sunt aici] să anunț acuzații împotriva a opt persoane pentru că au acționat în calitate de agenți ai Republicii Populare Chineze (RPC), în timp ce participau aici la o operațiune ilegală de aplicare a legii chineze cunoscută sub numele de Fox Hunt, în Statele Unite”.

„Cu acuzațiile de astăzi, am pus capăt Operațiunii Fox Hunt din China – vânătorii au devenit vânați, urmăritorii urmăriți”, a declarat John C. Demers. „Cei cinci inculpați pe care FBI i-a arestat în această dimineață se confruntă acum cu perspectiva închisorii. Pentru cei acuzați în China și pentru alți angajați în acest tip de conduită, mesajul nostru este clar: rămâneți afară din SUA. Acest comportament nu este binevenit aici”.

Autorităţile americane spun că aceștia „au asistat oficialii din China într-un plan de constrângere a anumitor persoane să revină în China împotriva voinței lor”, potrivit procurorului american Seth DuCharme.

În conferința de presă a DOJ, directorul FBI, Christopher Wray, a considerat „revoltător” faptul că Beijingul crede că poate efectua operațiuni ilegale pe teritoriul SUA.

Iată cum Wray a descris operațiunea: “În acest caz, odată ce victimele au raportat hărțuirea Chinei către FBI, am început o anchetă de mai mulți ani pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției și a revendica statul de drept. Iar FBI este mândru că această anchetă culminează cu acuzații penale – prima de acest fel. Acuzaţii care vor ajuta China să înțeleagă că supravegherea, urmărirea, hărțuirea și șantajarea cetățenilor și a rezidenților permanenți legali prezintă riscuri serioase.

Încercările descumpănite ale guvernului chinez de a supraveghea, amenința și hărțui proprii noștri cetățeni și rezidenți permanenți legali, în timp ce se află pe pământ american, fac parte din campania Chinei de furt și influență malignă din țara noastră și din întreaga lume. FBI își va folosi toate instrumentele pentru a investiga și a învinge aceste acțiuni revoltătoare ale guvernului chinez, care constituie un afront pentru idealurile de libertate ale Americii, drepturile omului și statul de drept”.

Potrivit oficialilor americani, Fox Hunt şi Skyent sunt operaţiuni ale preşedintelui chinez Xi și ale Partidului Comunist Chinez de a viza cetățenii chinezi din Statele Unite și din întreaga lume, care sunt priviți ca amenințări la adresa regimului.

Potrivit plângerii, inculpații au participat la o campanie internațională de amenințare, hărțuire, supraveghere și intimidare a lui John Doe-1, rezident în New Jersey, și a familiei sale, pentru a-i forța să se întoarcă în China. În desfășurarea operațiunii, guvernul chinez vizează indivizii chinezi care trăiesc în țări străine despre care guvernul chinez pretinde că au comis infracțiuni în temeiul legii RPC și încearcă să-i repatrieze în RPC pentru a face față acuzațiilor. În loc să se bazeze pe forme adecvate de cooperare internațională în materie de aplicare a legii, cum ar fi „notificările roșii” ale Interpol și solicitările de informații prin canalele guvernamentale adecvate, inculpații ar fi fost implicați într-un comportament clandestin și ilegal în Statele Unite și au facilitat călătoria unor oficiali chinezi în SUA pentru a continua aceste acte ilegale.

Oficialii DOJ au spus că acesta este un paravan pentru o operațiune care, în realitate, spulberă disidenții politici și criticii rivali ai lui Xi și ai Partidului Comunist aflat la guvernare.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera