Update articol:

SUA prelungesc derogarea acordată Irakului pentru importul de gaz din Iran

Sursa Pixabay

Washingtonul a aprobat duminică o nouă prelungire cu 30 de zile a unei derogări care să permită Irakului să importe gaz iranian pentru reţelele sale energetice în pofida actualului regim de sancţiuni impus Teheranului de către SUA, conform declaraţiilor unui oficial irakian, citate de AFP.

Prelungirea intervine în contextul în care Irakul se confruntă cu mai multe crize: prăbuşirea preţului petrolului, epidemia noului coronavirus şi impasul politic generat de formarea guvernului.

Irakul depinde de importurile de gaz şi electricitate din partea vecinului său iranian pentru a alimenta aproximativ o treime din reţeaua sa de energie electrică, paralizată de ani de conflicte şi de întreţinere deficitară.

SUA au trecut pe lista neagră sectorul energetic iranian la sfârşitul anului 2018 şi au acordat Bagdadului o serie de derogări, în general pe perioade de 45, 90 sau 120 de zile. În martie, Washingtonul a acordat Irakului o prelungire de 30 de zile: “Se prelungeşte cu 30 de zile suplimentare. Nu există condiţii specifice”, a declarat oficialul irakian pentru AFP, citat de Agerpres.

Liderii irakieni se aşteptau ca derogarea să fie prelungită pentru o perioadă de timp care să permită noului premier desemnat, Mustafa Kadhimi, să formeze un guvern. Acesta este în discuţii cu partidele politice irakiene pentru a-şi forma cabinetul. Termenul limită pentru prezentarea echipei guvernamentale votului de încredere în parlament este 9 mai.

SUA au făcut presiuni asupra Irakului pentru a utiliza derogările ca să devină independent de energia importată din Iran, dar progresele sunt lente. În plus, pandemia COVID-19 s-a răspândit în toată ţara, fiind înregistrate 1.800 de cazuri confirmate şi 87 de decese, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii de la Bagdad.

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (02/12/2022)

Desfasurare licitatie conform Hotarare AGEA 17.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022