Statele Unite au adăugat zeci de entități chineze pe lista neagră a exporturilor, în primul efort al administrației Trump de a reduce progresele Chinei în domeniul inteligenței artificiale și al calculatoarelor avansate.
Restricțiile la export vin într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut, administrația Trump crescând tarifele împotriva Chinei.
Statele Unite ale Americii au adăugat marți zeci de companii chineze de tehnologie pe lista neagră a exporturilor, în primul lor efort în acest sens sub administrația Donald Trump, pe măsură ce își dublează eforturile de a reduce inteligența artificială și capacitățile avansate de calcul ale Beijingului, potrivit CNBC.
Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA a adăugat 80 de organizații pe o „listă de entități”, dintre care mai mult de 50 din China, interzicând companiilor americane să mai furnizeze produse celor de pe listă fără autorizații guvernamentale.
Companiile au fost incluse pe lista neagră pentru că ar fi acționat contrar intereselor de securitate națională și de politică externă ale SUA. Zeci de entități chineze au fost vizate pentru presupusa lor implicare în dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, a supercomputerelor și a cipurilor cu inteligență artificială de înaltă performanță în scopuri militare, a declarat Departamentul Comerțului, adăugând că două firme aprovizionau entități sancționate, precum Huawei și producătorul de cipuri afiliat HiSilicon. 27 de entități chineze au fost incluse pe lista neagră pentru că au achiziționat produse de origine americană pentru a sprijini China. Printre organizațiile de pe „lista entităților” se numără, de asemenea, șase filiale ale firmei chineze de cloud computing Inspur Group, care a fost trecută pe lista neagră de administrația Joe Biden în 2023.
Ultimele adăugiri „aruncă o plasă din ce în ce mai largă care vizează țările terțe, punctele de tranzit și intermediarii”, a declarat Alex Capri, lector superior la Universitatea Națională din Singapore și autor al cărții „Techno-Nationalism: How it’s reshaping trade, geopolitics and society.”
Firmele chineze au reușit să obțină acces la tehnologiile strategice americane cu dublă utilizare prin intermediul anumitor părți terțe, a spus el, referindu-se la lacunele care au permis companiilor chineze accesul la tehnologiile americane în ciuda restricțiilor.
“Oficialii americani vor continua să intensifice operațiunile de urmărire și localizare care vizează contrabanda cu semiconductori avansați produși de Nvidia și Advanced Micro Devices”, a spus el.
Restricțiile de export extinse vin într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut, administrația Trump majorând tarifele împotriva Chinei.
Ascensiunea rapidă a startup-ului chinez DeepSeek a stimulat adoptarea modelelor de inteligență artificială low-cost open-source în China, punând presiune pe liderii SUA.
Administrația Biden a impus controale ample ale exporturilor împotriva Chinei, cuprinzând totul, de la semiconductori la supercomputere, în cadrul așa-numitei politici „curte mică, gard înalt”. Abordarea urmărește să impună restricții asupra unui număr mic de tehnologii cu potențial militar semnificativ, menținând în același timp schimburile economice normale în alte domenii.
Subsecretarul de stat la Comerț pentru industrie și securitate, Jeffrey I. Kessler, a declarat că agenția „transmite un mesaj clar și răsunător” că administrația Trump va împiedica tehnologiile americane „să fie utilizate în mod abuziv pentru calculatoare de înaltă performanță, rachete hipersonice, antrenament pentru avioane militare și UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) care amenință securitatea noastră națională.”
„Lista entităților este unul dintre multele instrumente puternice de care dispunem pentru a identifica și elimina adversarii străini care încearcă să exploateze tehnologia americană în scopuri răuvoitoare”, a adăugat el. Inspur Group și Huawei nu au răspuns imediat la solicitările CNBC de a comenta.