Update articol:

SUA renunţă la cinci programe de schimb finanţate de China

MIke Pompeo - Foto Twitter MIke Pompeo - Foto Twitter

Departamentul de Stat american a anunţat vineri că renunţă la cinci programe de schimb cu SUA finanţate de China, calificându-le drept “instrumente de propagandă”, relatează AFP.

Cele cinci programe, desfăşurate în cadrul unei legi americane numite MECEA care le permite funcţionarilor guvernului american să călătorească utilizând fonduri ale unui guvern străin, erau “deghizate în ‘schimburi culturale’ “, a declarat într-un comunicat secretarul de stat american, Mike Pompeo, potrivit Agerpres.

Totuşi, “în timp ce alte programe înfiinţate sub auspiciile MECEA sunt reciproc benefice, cele cinci programe în chestiune sunt complet finanţate şi operate de guvernul Republicii Populare Chineze ca instrumente de propagandă şi de soft power”, a mai afirmat Pompeo.

“Acestea furnizează un acces minuţios organizat la responsabili ai Partidului Comunist Chinez, şi nu la poporul chinez, care nu se bucură de libertate de expresie şi de reuniune”, a adăugat secretarul de stat american.

Renunţarea la aceste programe este ultima manifestare a relaţiei foarte conflictuale a preşedintelui Donald Trump cu China, comentează France Presse.

Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au lansat un război comercial cu China, i-au contracarat ambiţiile teritoriale în apele disputate din Marea Chinei de Sud, au criticat reprimarea de către Beijing a mişcării pro-democraţie din Hong Kong şi au condamnat modul în care China a gestionat la început epidemia de coronavirus, care a început la Wuhan la sfârşitul anului 2019 şi s-a răspândit apoi pe întreaga planetă.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021