Update articol:

SUA s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluției ONU de condamnare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei

SUA sursa Pixabay
  • Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluție prin care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, dar de data aceasta cu opoziția SUA și cu mult mai puțin sprijin decât în anii precedenți

Statele Unite s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, luni, într-o schimbare uluitoare față de politica SUA din ultimii ani, scrie CNN.

Votul împotriva rezoluției susținute de Ucraina și de Europa a adus SUA în dezacord cu aliații săi europeni de lungă durată și, în schimb, s-a aliniat agresorului, la trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

De asemenea, Statele Unite au votat ieri în același mod ca și Rusia, cu privire la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU propusă de SUA, care nu a numit Kremlinul agresor și nu a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei. Rezoluția a trecut fără sprijinul a cinci membri europeni ai Consiliului de Securitate.

Alinierea șocantă a SUA cu Rusia la Națiunile Unite a venit în contextul în care administrația Trump a purtat discuții cu Moscova cu privire la încheierea războiului.

Președintele Donald Trump și-a intensificat retorica față de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Partenerii europeni s-au grăbit să se adapteze la schimbarea politicii SUA, iar președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit luni cu Trump la Casa Albă.

Rezoluția Adunării Generale susținută de Europa a fost adoptată cu 93 de voturi pentru. Aceasta constată „cu îngrijorare că invazia la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă persistă de trei ani și continuă să aibă consecințe devastatoare și de lungă durată nu numai pentru Ucraina, ci și pentru alte regiuni și pentru stabilitatea globală” și „solicită o dezescaladare, o încetare rapidă a ostilităților și o rezolvare pașnică a războiului împotriva Ucrainei”.

De asemenea, solicită Rusiei „retragerea imediată, completă și necondiționată a tuturor forțelor sale militare de pe teritoriul Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.

SUA au introdus o altă rezoluție a Adunării Generale, care nu numea Rusia agresor și nu recunoștea integritatea teritorială a Ucrainei.

Rezoluția „imploră o încheiere rapidă a conflictului și îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”. Rezoluția deplânge „pierderile tragice de vieți omenești de-a lungul conflictului Rusia-Ucraina” și reiterează că „scopul principal al Organizației Națiunilor Unite, astfel cum este exprimat în Carta Organizației Națiunilor Unite, este menținerea păcii și securității internaționale și soluționarea pașnică a diferendelor”.

SUA au introdus aceeași rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate. Aceasta a fost adoptată cu 10 voturi pentru, inclusiv din partea Rusiei, și cinci abțineri, după ce eforturile europene de a amâna reuniunea au eșuat. Amendamentele propuse pentru a consolida limbajul, care au fost adăugate la rezoluția Adunării Generale a SUA, nu au trecut în Consiliul de Securitate din cauza veto-ului Rusiei.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a lăudat rezoluția scurtă a SUA, de trei paragrafe, ca un punct de plecare pentru eforturile viitoare în vederea unei soluționări pașnice.

„Textul pe care l-am adoptat nu este unul ideal, dar, în esență, este o primă încercare de a avea un produs constructiv și orientat spre viitor din partea Consiliului, care vorbește despre calea spre pace, mai degrabă decât să arunce conflictul în aer”, a declarat el.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dorothy Shea, a calificat adoptarea rezoluției drept prima acțiune a Consiliului de Securitate „de a solicita ferm încetarea conflictului”.

„Această rezoluție ne pune pe calea păcii. Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim cu toții mândri, acum trebuie să îl folosim pentru a construi un viitor pașnic pentru Ucraina, Rusia și comunitatea internațională”, a declarat ea după vot.

Cu toate acestea, omologii europeni ai lui Shea au avut cuvinte puternice ca răspuns la adoptarea sa.
„Nu va exista pace și securitate nicăieri dacă agresiunile sunt recompensate și dacă legea junglei câștigă”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Rivière.
„Nimeni nu dorește pacea mai mult decât Ucraina, însă termenii acestei păci contează”, a declarat ambasadoarea Regatului Unit la ONU, Barbara Woodward. „Rusia a ales să lanseze un război de agresiune împotriva unui stat suveran, dar din nou, astăzi, încearcă să estompeze acest fapt”, a declarat Woodward.

SUA s-au abținut la votul pentru propria rezoluție în cadrul Adunării Generale, după ce mai multe amendamente au fost adoptate înainte de vot pentru a consolida limbajul împotriva Rusiei și a reafirma integritatea teritorială a Ucrainei.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)