Update articol:

SUA: Secretarul de stat Antony Blinken ar putea efectua în curând o vizită în China

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: president.gov.ua

Secretarul american de stat Antony Blinken va reprograma, cel mai probabil, o vizită în China în săptămânile următoare, după anularea celei care trebuia să aibă loc în februarie, a anunţat marţi un oficial de la Washington, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei surse, care a vorbit sub protecţia anonimatului, încă nu a fost stabilită o dată pentru această călătorie.

Cele două mari puteri încearcă să atenueze tensiunile renăscute după incidentul din februarie cu balonul chinez presupus de spionaj deasupra Statelor Unite, pe care americanii l-au distrus. Acest incident a dus la anularea unei vizite a lui Blinken în China.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că discuţiile recente de la Beijing, în timpul unei vizite a mai multor oficiali americani, au fost “foarte utile” fiind, de asemenea, menţionate “potenţiale vizite viitoare”.”Cred că ne veţi vedea discutând despre viitoare vizite acolo în viitorul foarte apropiat”, a spus el reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că subsecretarul de stat al SUA pentru Asia de Est, Daniel Kritenbrink, şi Sarah Beran, consilierul preşedintelui Joe Biden pe dosarele China şi Taiwan, au avut “discuţii sincere şi productive” în timpul vizitei lor în China în urmă cu câteva zile.

Despre o vizită în China a şefului diplomaţiei americane, Patel a declarat:”Aşteptăm cu nerăbdare să reprogramăm această vizită de îndată ce condiţiile o permit”.”Părerea noastră este că nu există nimic mai bun decât întâlnirile sau interacţiunile personale, la Washington sau la Beijing, pentru a duce mai departe discuţiile”, le-a spus Patel jurnaliştilor.

Tensiunile au sporit în ultimii ani între Statele Unite şi China pe mai multe subiecte, printre care se remarcă cele legate de comerţ, securitate şi Taiwan.

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit să coopereze în aceste dosare în timpul discuţiilor intense de la summitul G20 organizat în noiembrie la Bali, dar incidentul cu balonul a accentuat din nou tensiunile în relaţia bilaterală.

BVB | Știri BVB

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Alstom Transport SA

Fondul Proprieteatea TURBO LONG 10/1.26/1.31 (EBFPTL26) (22/09/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 16:31 - Notificare Erste Group Bank AG