Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken va vizita Arabia Saudită săptămâna viitoare cu scopul declarat de a consolida relaţiile adesea tensionate cu acest aliat cheie, conform unui anunţ făcut vineri de Departamentul de Stat, transmite AFP, potrivit Agerpres.
“Vrem să facem enorm de multe lucruri. Ne concentrăm pe un program de acţiune orientat spre viitor”, a declarat reporterilor diplomatul american de rang înalt Daniel Benaim, rezumând starea de spirit care predomină la Washington, în pofida numeroaselor divergenţe cu regatul saudit.
Vizita şefului diplomaţiei americane în regatul saudit, între 6 şi 8 iunie, va avea loc în contextul în care cele două ţări mediază în conflictul din Sudan, fără a reuşi totuşi să impună respectarea mai multor armistiţii de către părţile beligerante. Statele Unite s-au declarat gata să reia discuţiile la Jeddah, în Arabia Saudită, cu liderii sudanezi rivali, dacă aceştia îşi doresc cu seriozitate să respecte încetarea focului.
Secretarul de stat american va discuta cu oficialii saudiţi despre “cooperarea strategică” dintre cele două ţări pe probleme regionale şi bilaterale şi va participa miercuri la o întâlnire ministerială cu Consiliul de Cooperare al Golfului.
Antony Blinken va prezida, de asemenea, împreună cu omologul saudit, joi, la Riad, o întâlnire a coaliţiei ţărilor care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI). Această coaliţie a fost creată în 2014 pentru a lupta împotriva grupării jihadiste şi include, în prezent, peste 80 de ţări. Accentul va fi pus pe ameninţările reprezentate “în Africa şi Asia Centrală şi de Sud”, a spus un alt diplomat, Ian McCary. Cele două ţări ar urma să elibereze noi fonduri pentru asistenţa destinate stabilizării teritoriilor eliberate de sub controlul (SI) în Siria şi Irak, a spus el.
Vizita sa în Arabia Saudită va avea loc la câteva săptămâni după deplasarea consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, şi la aproape un an după ce călătoria preşedintelui Joe Biden din vara anului 2022 a produs rezultate amestecate.
Relaţiile dintre Washington şi Riad sunt complicate deoarece administraţia Biden acuză bogata monarhie petrolieră din Golf de încălcarea drepturilor omului şi de subminarea preţurilor ţiţeiului. Preşedintele Biden a cerut o “revizuire” a relaţiilor cu Riadul după decizia regatului din octombrie anul trecut de a reduce producţia de petrol.
Arabia Saudită, căruia Washingtonul i-a oferit arme, joacă un rol cheie în regiune, iar oficialii americani nu-şi ascund dorinţa de a menţine legături bilaterale puternice. Nu au de ales, se justifică americanii, salutând chiar recenta apropiere dintre Iranul şiit şi Arabia sunnită, duşmani de moarte.
Eforturile de pace în Yemen ar trebui să ocupe un rol important pe agenda discuţiilor lui Blinken, precum şi normalizarea relaţiilor dintre regatul saudit şi Israel în temeiul Acordurilor Avraam. Aceste acorduri iniţiate sub fostul preşedinte Donald Trump au permis mai multor ţări arabe să îţi normalizeze relaţiile cu Israelul. Riadul condiţionează însă orice normalizare de recunoaşterea unui stat palestinian şi cere, de asemenea, garanţii de securitate din partea Statelor Unite.
Yemenul, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, devastată de ani de război, traversează o perioadă de calm după un armistiţiu negociat de ONU în aprilie 2022. Arabia Saudită a condus o coaliţie militară în Yemen din 2015 în sprijinul forţele proguvernamentale împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.