- Discuțiile de la Riad urmează convorbirii lui Trump cu Putin
- Rusia: NATO trebuie să anuleze promisiunea din 2008 privind aderarea Ucrainei
- Ucraina nu participă la discuții și respinge acordurile fără consimțământul său
- SUA consideră că discuțiile reprezintă un test al seriozității Rusiei cu privire la încetarea războiului
Oficialii americani și ruși au purtat marți mai mult de patru ore de discuții la Riad, primele privind încetarea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul și aliații săi europeni au privit cu îngrijorare de pe margine, iar Moscova a ridicat o nouă cerere majoră, potrivit Reuters.
Agenția de știri Interfax l-a citat pe negociatorul rus Yuri Ushakov, care a declarat că discuțiile au decurs bine și că au fost discutate condițiile pentru o întâlnire între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.
Yuri Ushakov a spus la televiziunea rusă de stat despre discuții: „Nu-i rău, nu-i rău… este greu de spus dacă [Rusia și SUA] se apropie, dar asta am discutat… a fost o discuție foarte serioasă despre toate problemele pe care am vrut să le abordăm… am convenit să ținem cont de interesele celuilalt și să dezvoltăm relațiile bilaterale, deoarece atât Moscova, cât și Washingtonul sunt interesate de acest lucru.”
Ushakov a declarat că este puțin probabil ca un summit Trump -Putin să aibă loc săptămâna viitoare. „Am convenit că o echipă separată de negociatori va stabili contactul în timp util”, spune el.
Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat pentru Channel One al televiziunii ruse de stat: „A început un dialog foarte pozitiv, constructiv. Spre deosebire de administrația Biden, care nu a încercat niciodată să audă poziția Rusiei, acesta a fost un efort foarte clar de a începe dialogul, de a înțelege poziția Rusiei și de a discuta lucrurile asupra cărora suntem de acord”.
El adaugă: „Există multe puncte asupra cărora suntem de acord… am ajuns să ne cunoaștem mult mai bine… ne înțelegem mult mai bine acum.”
- Cererea Moscovei
Chiar și în timpul desfășurării reuniunii, Rusia a semnalat o înăsprire a cerințelor sale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat reporterilor la Moscova că „nu este suficient” ca NATO să nu admită Ucraina ca membru. Ea a spus că alianța trebuie să meargă mai departe, dezmințind promisiunea făcută la summitul de la București din 2008 că Kievul va adera la o dată viitoare, nespecificată.
„În caz contrar, această problemă va continua să otrăvească atmosfera pe continentul european”, a spus ea. Nu a existat un răspuns imediat din partea membrilor NATO sau a Statelor Unite.
Discuțiile din capitala saudită au subliniat ritmul rapid al eforturilor SUA de a opri conflictul, la mai puțin de o lună după ce Trump a preluat funcția și la șase zile după ce a vorbit la telefon cu Putin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod constant aderarea la NATO ca singura modalitate de a garanta suveranitatea și independența Kievului față de vecinul său înarmat nuclear.
El și liderii europeni sunt îngrijorați că Trump ar putea încheia o înțelegere pripită cu Moscova, care să ignore interesele lor de securitate.
Ucraina spune că niciun acord de pace nu poate fi încheiat în numele său. „Noi, ca țară suverană, pur și simplu nu vom fi capabili să acceptăm un acord fără noi”, a declarat Zelenski săptămâna trecută.