Update articol:

SUA: Un agent chinez al serviciilor de informaţii ale Beijingului, găsit vinovat de justiţie de spionaj economic pentru că a încercat să fure secrete comerciale

O tribunal federal din SUA l-a condamnat vineri pe Yanjun Xu, cetățean chinez și director adjunct din provincia Jiangsu al biroului de informaţii externe, din subordinea Ministerului Securităţii Statului, pentru conspirație și încercare de a comite spionaj economic și furt de secrete comerciale. Inculpatul este primul ofițer chinez de informații extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat, a anunţat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

„Această condamnare a unui ofițer de informații chinez pentru spionaj economic subliniază că furtul de secrete comerciale este parte integrantă a planurilor guvernului Republicii Populare Chineze de a-și moderniza industriile”, a declarat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, adăugând: “Statele Unite nu vor sta cu mâinile în sân în timp ce China, sau orice alt stat-națiune, încearcă să fure în loc să cerceteze și să dezvolte tehnologii cheie. Cu sprijinul aliaților noștri, vom continua să investigăm, să urmărim penal și să tragem la răspundere pe cei care încearcă să ia ilegal produsele ingeniozității americane.”

„Juriul, prin verdictul său de astăzi, l-a tras la răspundere pe Xu pentru tehnicile sale clasice de spionaj”, a declarat procurorul interimar al SUA, Vipal J. Patel, pentru districtul de sud din Ohio. „Xu a conspirat să comită spionaj economic în numele guvernului chinez și a încercat să fure inovațiile valoroase și secretele comerciale ale companiilor americane de tehnologie a aviației, lidere în industrie. Acest birou va continua să caute să protejeze inovația americană și să-i tragă la răspundere pe cei care încearcă să fure știința și tehnologia națiunii noastre, indiferent de statut sau afiliere, fie civil, militar sau spion.”

„Acest spionaj economic a fost sponsorizat de către statul Republicii Populare Chineze (RPC), menit să fure tehnologia americană și să-i lase pe americani fără muncă”, a declarat directorul adjunct Alan E. Kohler Jr. al Diviziei de contrainformații a FBI. „Pentru cei care se îndoiesc de obiectivele reale ale RPC, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă; ei fură tehnologia americană pentru a beneficia economia și armata lor. FBI colaborează cu peste 50 de agenții guvernamentale americane pentru a împărtăși informații și resurse de investigare pentru a opri activitățile ilegale ale RPC.”

Potrivit documentelor judecătorești și probelor prezentate la proces, începând cel puțin din decembrie 2013, Xu a folosit mai multe pseudonime pentru a viza anumite companii din Statele Unite și din străinătate care sunt recunoscute ca lideri în domeniul aviației. El a identificat experți care lucrau pentru companii și i-a recrutat pentru a călători în China, adesea inițial sub pretextul că merg pentru a susține o prezentare la o universitate. Xu și alții au plătit experților bani pe lângă acoperirea costurilor de călătorie. Xu a încercat să fure tehnologia legată de ventilatorul compozit exclusiv al motorului de avion al GE Aviation – pe care nicio altă companie din lume nu a putut să-l producă  – pentru a beneficia statul chinez.

În martie 2017, un angajat GE Aviation din Cincinnati, Ohio, a fost solicitat să prezinte un raport la o universitate din China. Angajatul a călătorit în China două luni mai târziu pentru a prezenta la universitate și i-a fost prezentat lui Xu. Xu și alții au plătit cheltuielile de călătorie ale angajatului și o bursă.

În ianuarie 2018, Xu a solicitat de la angajat informații despre „specificația sistemului, procesul de proiectare” și – cu cooperarea companiei, care lucra cu FBI – angajatul a trimis un e-mail de la companie cu un document de două pagini care includea o etichetă care avertiza despre dezvăluirea informațiilor în ceea ce priveşte dreptul de proprietate.

În februarie 2018, Xu a început să discute cu angajatul despre posibilitatea de a se întâlni în Europa în timpul uneia dintre călătoriile de afaceri ale angajatului și i-a cerut angajatului să trimită o copie a directorului de fișiere din computerul său.

Xu a călătorit în Belgia pe 1 aprilie 2018, pentru a se întâlni cu angajatul și a fost arestat în acel moment.

Xu a fost extrădat în acelaşi an în SUA. La acea vreme, Departamentul de Justiţie indicase numele altor zece acuzaţi, dintre care doi subalterni ai lui Xu, şase hackeri care lucrau cu ei şi doi bărbaţi care lucrau pentru Safran. Niciunul dintre ceilalţi zece acuzaţi nu a fost arestat.

Xu a fost condamnat pentru două acuzații de conspirație și încercare de a comite spionaj economic, care implică o pedeapsă legală maximă de 15 ani de închisoare pentru fiecare acuzație și o amendă de până la 5 milioane de dolari. Xu a fost, de asemenea, condamnat pentru conspirație pentru a comite furt de secrete comerciale și două capete de acuzare pentru tentativă de furt de secrete comerciale, care implică o pedeapsă legală maximă de 10 ani de închisoare pentru fiecare capete de acuzare și o amendă de 250.000 de dolari.

Potrivit Departamentului, o companie aerospaţială controlată de Beijing căuta să dezvolte un motor similar celui al GE, pentru a-l utiliza la un avion conceput în China. Toate acuzaţiile au fost respinse de Beijing.