Update articol:

Un subcontractor al Pentagonului și soția sa au trăit 35 de ani sub identitatea unor bebeluși morți – suspiciuni de spionaj pentru Rusia; soția ar fi trăit în România pe timpul comunismului

Walter Primrose şi Gwynn Morrison/ Sursa foto: U.S. State Department
  • Un „apropiat” a spus că Morrison a trăit în România în perioada comunismului

Un subcontractor al Pentagonului și soția sa, care au trăit 35 de ani sub identitatea a doi copii morți din Texas, au fost acuzați de furt de identitate și de conspirație împotriva guvernului american, potrivit dosarelor curții federale din Honolulu.

Walter Glenn Primrose și Gwynn Darle Morrison, ambii în vârstă de 60 de ani, care ar fi trăit zeci de ani sub numele de Bobby Edward Fort și, respectiv, Julie Lyn Montague, au fost arestați vineri la Kapolei, pe insula Oahu, Hawaii.

Potrivit documentelor judecătoreşti, la o percheziţie a locuinţei lor s-a găsit o veche fotografie a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB, un kit de cerneală invizibilă, documente cu limbaj codat, precum și hărți care arată baze militare.

Morrison a susținut prin intermediul avocatului ei că uniforma aparținea unui prieten și că a încercat-o pentru distracție.  Dar procurorii spun că expertul lor  a stabilit că fotografiile Polaroid au fost făcute în anii 1980 și că jacheta părea a fi o uniformă autentică a KGB.

Înregistrările cuplului vorbind între ei, după arestarea lor, au fost, de asemenea, în concordanță cu spionajul, susțin autoritățile.

Un judecător federal a decis joi, în cursul unei audieri telefonice, că bărbatul de peste 60 de ani prezenta un “risc de a fugi” şi a ordonat ţinerea lui în continuare în arest. Soţia sa va compărea săptămâna viitoare în faţa magistratului.

Potrivit actului de inculpare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980, iar în 1987, dintr-un motiv necunoscut, au furat identitatea lui Bobby Fort şi Julie Montague, bebeluşi decedaţi cu câţiva ani mai devreme şi îngropaţi în cimitirele din apropiere.

Walter Primrose
Walter Primrose, aka Bobby Edward Fort, in what the State Department said was his KBG uniform.(U.S. State Department)
Gwynn Morrison
Gwynn Darle Morrison, aka Julie Lyn Montague in what the State Department calls KGB uniform(U.S. State Department)

Ei s-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, el a lucrat la paza de coastă sub numele de Bobby Fort, a servit în această calitate timp de 20 de ani înainte de a fi angajat la un subcontractor al Departamentului Apărării.

De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. Ei au fost în cele din urma reperaţi în 2018 încercând să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor şi pazei de coastă.

Actul de acuzare nu se referă la acuzaţii directe de spionaj, dar un document depus la procedură pentru a se opune punerii lor în libertate provizorie sugerează un dosar complex.

“Agenţii federali au confiscat scrisori” adresate acuzaţilor “sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn”, sugerând ca foloseau mai multe nume false şi au găsit fotografii cu ei purtând uniforme militare ale KGB, a scris procurorul federal Clare Connors, potrivit Agerpres.

Cât despre soţul ei, în calitate de subcontractor al Pentagonului, el era nevoit să raporteze toate călătoriile în străinătate şi a omis să facă acest lucru pentru mai multe sejururi în Canada, a continuat Clare Connors.

O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus ofiţerilor că ea a locuit în România când ţara era încă în blocul comunist, a adăugat procurorul.

Avocatul lui Morrison a spus că clienta ei nu a locuit niciodată în România și că ea și Primrose au încercat aceeași îmbrăcăminte de KGB în glumă și au făcut poze de amuzament. Chiar dacă cuplul a folosit noi identități, a declarat avocatul Megan Kau pentru Associated Press, au trăit o viață respectuoasă a legii timp de trei decenii.

„Vrea să știe toată lumea că nu este spion”, a spus Kau. „Totul este disproporționat. Este o exagerare a guvernului”.

 

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative