Update articol:

SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Statele Unite şi statele baltice au convenit duminică să îşi consolideze cooperarea pentru a proteja reţelele energetice ale acestor ţări de atacuri cibernetice în contextul în care Lituania, Letonia şi Estonia sunt în proces de deconectare de la reţeaua electrică rusă, transmite presa internaţională.

Secretarul american pentru energie Rick Perry şi omologii săi lituanian, leton şi estonian au calificat acest acord drept un “moment critic pentru statele baltice în consolidarea securităţii cibernetice” a infrastructurilor energetice strategice.

“Vedem un rol crucial pe care SUA l-ar putea juca în a ajuta statele baltice cu sprijin strategic și tehnic”, au spus cei patru oficiali într-o declarație comună semnată în capitala lituaniană Vilnius.

Lituania a declarat că este în căutarea unor companii tehnologice americane capabile să modernizeze programele informatice utilizate pentru controlul sistemelor energetice în scopul prevenirii unor atacuri din partea hackerilor ruşi, susceptibile de a perturba aprovizionarea cu energie.

“Sectorul energetic lituanian rămâne o ţintă cibernetică pentru Rusia, reţeaua este scanată constant şi de aceea căutăm tehnologii de securitate americane pentru sistemele noastre de producţie şi distribuţie a energiei”, a declarat pentru AFP Edvinas Kerza, un înalt oficial lituanian din sectorul securităţii cibernetice, care a participat la discuţiile cu secretarul american pentru energie.

Ministrul Energiei, Zygimantas Vaiciunas, a declarat că miniștrii baltici au convenit cu Perry să înființeze o platformă de cooperare pentru experți în securitate cibernetică din toate cele patru țări în următoarele șase luni.

Lituania, Letonia şi Estonia urmează să se conecteze la reţeaua energetică europeană până în 2025, vrând să scape de dependența de rețeaua rusă.

În pofida aderării la Uniunea Europeană şi la NATO în 2004, cele trei ţări baltice continuă să facă parte dintr-o reţea electrică controlată de Moscova, moştenire a celor cinci decenii de ocupaţie sovietică încheiată în 1991.

Înaltul oficial american, care se află în Lituania pentru a participa la un forum consacrat energiei şi cooperării cu Europa centrală şi de est, a urmărit de asemenea să promoveze în Europa exporturile americane de gaz natural lichefiat (LNG).

Sperăm că toţi cetăţenii europeni recunosc faptul că vedem aceste exporturi ca pe o ocazie excelentă de a contribui la crearea unei pieţe mai libere, cu o concurenţă mai mare, a declarat presei Rick Perry.

Lituania și Polonia vecină au început să importe GNL din SUA în încercarea de a consolida securitatea energetică prin reducerea dependenței de aprovizionarea cu gaz rusesc. Companiile poloneze PGNiG din Polonia au anunțat, de asemenea, luna trecută că vinde grupului energetic ERU din Ucraina o livrare de GNL din Statele Unite.

 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica