*Johan Meyer: În loc să ducem Hidroelectrica în lume, am adus lumea în România; suntem foarte fericiți de rezultat
Fondul Proprietatea a obținut la București ce spunea că poate obține doar la Londra – un succes răsunător al IPO-ului Hidroelectrica.
Acțiunile Hidroelectrica au debutat miercuri, 12 iulie, la tranzacționare pe Piața Principală a BVB, în urma celui mai mare IPO derulat vreodată pe piața de capital din România, de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro). Această ofertă este cea mai mare din Europa și a treia cea mai mare la nivel global de până acum în acest an.
Reprezentanții Fondului Proprietatea au susținut, din aprilie 2022, că este necesară o listare duală a Hidroelectrica – la București și Londra, pentru a obține o evaluare mai bună pentru participația care era de vânzare, considerând că, altfel, va trebui redimensionat pachetul care va fi scos pe piață. Astfel, FP aprecia că poate obține între 0,5-07 miliarde euro, într-un IPO pe piața locală, față de 1.5 – 2.0 mld euro, într-o listare duală.
Întrebat de Financial Intelligence ce a condus la succesul IPO-ului exclusiv pe piața locală, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Romania & Portfolio Manager Fondul Proprietatea, a spus: “Au fost mai multe motive. Unul dintre ele este cu siguranță performanța financiară continuă a companiei. Hidroelectrica este un activ unic pe piața globală. De asemenea, am avut o serie incredibil de diversă de consultanti și bănci, echipe de investiții care au lucrat la marketarea tranzacției. În loc să ducem Hidroelectrica în lume, am adus lumea în România. Au fost eforturi comune ale tuturor consultanților și băncilor, alaturi de organismele guvernamentale implicate în proces. Așa a fost posibil ca tranzacția să aibă succes doar pe Bursa de Valori București. Suntem foarte fericiți de rezultat”.
Listarea doar la București a fost susținută puternic de statul român, prin Ministerul Energiei (în calitate de acționar Hidroelectrica), care a votat acest lucru în Adunarea Generală, dar și de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a permis fondurilor de pensii obligatorii Pilon II să investească mai mult în companie.
Oficialii Bursei de Valori București au crezut, de asemenea, în forțele proprii.
Prezent la evenimentul de listare a Hidroelectrica, Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Investments, a subliniat angajamentul Franklin Templeton pentru Romania: “Listarea companiei Hidroelectrica este culminarea unui drum foarte lung, un proces care a început în 2005, când s-a creat Fondul Proprietatea. Am lucrat neobosit de-a lungul anilor pentru a creşte valoarea Fondului Proprietatea şi pentru a-l aduce unde este astăzi. Spun asta pentru ca lumea să înţeleagă amploarea reuşitei, inclusiv pentru cetăţenii români obişnuiţi.”
Johan Meyer a spus: “Fondul Proprietatea și Franklin Templeton sunt aici pe termen lung”. El a completat ca dorește să aibă susținerea acționarilor pentru ca Fondul să aiba flexibilitate să facă investiții, pe viitor, să beneficieze de oportunitățile și de potențialul pieței românești, însă nu a putut oferi un termen pentru când vor avea loc astfel de tranzacții.