Update articol:

Suedia va aloca 583 milioane de euro sub formă de ajutoare destinate gospodăriilor, pentru electricitate

steag Suedia, Suedia oprește licitația 5G, instanta a suspendat decizia de excludere Huawei Sursa: Pixabay

Guvernul suedez a anunţat miercuri că va aloca şase miliarde de coroane (583 milioane de euro) pentru a ajuta gospodăriile cele mai “lovite” de preţurile ridicate la electricitate, care afectează o mare parte din Europa, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Compensarea se va baza pe consumul de electricitate din fiecare gospodărie suedeză, din lunile decembrie, ianuarie şi februarie, iar suma maximă ce va fi primită de cei care depăşesc 2.000 KWh va fi de 2.000 de coroane pe lună (194 euro).

“Guvernul ia această situaţie foarte în serios şi, ca atare, va aloca şase miliarde de coroane pentru compensare gospodăriilor cu facturi de electricitate ridicate. Este o măsură excepţională pentru timpuri excepţionale”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul de Finanţe, Mikael Damberg.

De planul Executivului social-democrat, în minoritate, vor beneficia peste 1,8 milioane de gospodării din toată ţara, conform calculelor sale.

La aceeaşi conferinţă, ministrul Energiei, Khashayar Farmanbar, şi-a exprimat înţelegerea faţă de neliniştea provocată suedezilor de preţuri, pe care le-a calificat drept “foarte mari”.

Ajutorul va fi distribuit automat gospodăriilor cele mai afectate, fără a fi necesar să fie solicitat, însă modalitatea de implementare va fi decisă după discuţiile dintre autorităţi, companiile de electricitate şi restul partidelor.

Escaladarea preţurilor în Europa este cauzată, printre alţi factori, de scumpirea gazelor pe pieţele internaţionale, care se utilizează în centralele cu ciclu combinat şi care marchează preţul pieţei în majoritatea timpului, precum şi de creşterea preţului certificatelor verzi.

BVB | Știri BVB

ARMATURA S.A. (ARM) (19/01/2022)

Calendar financiar 2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (18/01/2022)

Modificare Ordine de Zi AGEA si AGOA din 31.01/01.02.2022

MECANICA FINA SA (MECE) (18/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (18/01/2022)

Convocare AGA O & E 23.02.2022