Update articol:

Sursa DEA: Un fost informator al Agenției Americane pentru Controlul Drogurilor – arestat în asasinatul din Haiti

Jovenel Moise Foto Instagram Jovenel Moise

Unul dintre bărbații haitiano-americani arestați sub suspiciunea de a fi luat parte la asasinarea președintelui din Haiti săptămâna trecută a fost informator la Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA), a declarat luni un oficial al DEA.

Săptămâna trecută, autoritățile haitiene au arestat doi bărbați haitiano-americani, Joseph Vincent, în vârstă de 55 de ani, și James Solages, în vârstă de 35 de ani, și i-au acuzat că s-au alăturat celor 26 de columbieni în atacul fatal asupra președintelui haitian Jovenel Moise.

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a refuzat să spună care dintre cei doi bărbați fusese informator, potrivit Reuters.

“Unul dintre suspecții la asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise a fost o sursă confidențială pentru DEA”, a declarat oficialul DEA într-un e-mail, adăugând că suspectul a contactat DEA după asasinare, fiind îndemnat să se predea. „Acești indivizi nu acționau în numele DEA”, potrivit oficialului DEA.

Suspectul nu era un informator activ în momentul asasinării, a declarat o altă sursă.

Un al treilea haitian american, Christian Emmanuel Sanon, a fost arestat duminică de autoritățile haitiene, care l-au acuzat că este creierul atacului.

Agențiile de aplicare a legii și de informații din SUA cercetează de ce bărbații haitiano-americani ar fi putut lua parte la asasinat.  Departamentul de Justiție al SUA a declarat luni că Haiti i-a solicitat să asiste la investigarea crimei asupra lui Moise și că face acest lucru.

“O evaluare inițială a fost efectuată în Haiti de către înalți oficiali americani”, a declarat purtătorul de cuvânt Anthony Coley. „Departamentul va investiga, de asemenea, dacă au existat încălcări ale legii penale americane în legătură cu această chestiune”.

O sursă apropiată anchetei a declarat că Solages și Vincent le-au spus anchetatorilor că sunt traducători pentru o unitate de comandă columbiană care avea un mandat de arestare pentru Moise, dar că, atunci când au ajuns, l-au găsit pe Moise mort.

Solages s-a prezentat online ca fiind „agent diplomatic certificat” și fostul „comandant șef al gărzilor de corp” pentru Ambasada Canadei în Haiti. Aceste declarații au fost făcute pe site-ul unei organizații de caritate pe care a condus-o, informaţii eliminate săptămâna trecută. Reuters a analizat o versiune arhivată care rămâne accesibilă.

Miami Herald a citat un oficial guvernamental care a spus că, acum un deceniu, Solages a lucrat pentru o companie care asigura securitatea ambasadei canadiene în Haiti. Înregistrările din Florida arată că Solages deținea licențe ca ofițer de securitate și arme de foc.

Puține detalii au apărut despre Vincent.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)