Update articol:
ACTUALIZARE - SCĂDERI PENTRU PIEŢELE DE ACŢIUNI ŞI PETROL

Surse: China are în vedere anularea discuțiilor din această săptămână cu SUA, după ce președintele Trump a amenințat Beijingul cu majorarea tarifelor (vezi reacţia burselor)

Actualizare: Şi bursele europene au fost afectate luni de cele mai recente evenimente legate de războiul comercial dintre SUA şi China, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt, cel mai sensibil la evoluţiile din China şi la temerile privind un război comercial, a scăzut cu 1,90%, în timp ce indicele CAC al Bursei de la Paris înregistra un declin de 1,95%. Şi pieţele bursiere din Italia şi Spania înregistrau scăderi de peste 1% luni. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut luni dimineaţă cu 1,2%, cel mai semnificativ declin din ultimele şase săptămâni. Analiştii se aşteaptă ca declinul de pe pieţele bursiere din Asia şi Europa să se propage şi în SUA.

………………

După anunțul lui Trump,  Dow Jones Industrial Average futures a avut un declin de de peste 450 de puncte duminică seara. Indicii futures S & P 500 și Nasdaq-100 au marcat, de asemenea, declin pentru deschiderea de luni

În același timp, piețele bursiere din China au suferit pierderi semnificative în această dimineaţă

Prețul  petrolului a înregistrat, de asemenea, scăderi puternice

 

China ar putea renunța la negocierile comerciale programate pentru această săptămână cu oficialii SUA, după ce președintele Donald Trump a amenințat Beijingul cu majorarea tarifelor, conform CNBC.

Trump a declarat ieri, într-un interviu,  că tarifele actuale ale SUA de 10% pentru anumite mărfuri chinezeşti, cu o valoare de 200 miliarde dolari, vor crește până la 25%, vineri. El a amenințat, de asemenea, că va impune o taxă de 25% pe o cantitate suplimentară de 325 miliarde dolari mărfuri chinezești, “în curând”.

 

 

Vicepremierul chinez Liu He planificase o călătorie a unei mari delegaţii chineze la Washington pentru a încheia o înțelegere comercială – și în ultimele zile s-a tot discutat despre faptul că ar putea rezulta ceva asemănător unei înțelegeri, potrivit CNBC. În schimb, două surse informate despre discuții au declarat că partea chineză ar putea să renunțe la negocierile din această săptămână.

 

Decizia chinezilor a fost legată de noile amenințări ale lui Trump.

O sursă a declarat că vicepremierul chinez va anula probabil călătoria planificată în SUA pentru el însuși și delegația de 100 de persoane având ca scop ultima rundă de discuții despre care oficialii americani le-au spus anterior că s-ar putea finaliza cu o  înțelegere până vineri. Oficialii chinezi au anulat o călătorie la sfârșitul lunii septembrie 2018, în circumstanțe similare.

O a doua sursă a declarat că decizia lui Trump de a mări tarifele în această săptămână reprezintă un mesaj pentru Liu He să nu vină în SUA cu “oferte goale”.

După anunțul lui Trump,  Dow Jones Industrial Average futures a avut un declin de de peste 450 de puncte duminică seara. Indicele futures S & P 500 și Nasdaq-100 au marcat, de asemenea, declinul celor doi indici pentru deschiderea de luni.

În același timp, piețele bursiere din China au suferit pierderi semnificative în această dimineaţă.

SURSA CNBC
SURSA CNBC

Prețul  petrolului a înregistrat, de asemenea, scăderi puternice în deschiderea piețelor asiatice, în timp ce contractele futures pe bursa din SUA au scăzut cu 2,34%, până la 60,49 dolari/baril. La rândul său, contractele internaționale futures pe termen scurt pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,09%, până la 69.37 dolari / baril.

SURSA OILPRICE.COM
SURSA OILPRICE.COM

 

Ameninţarea președintelui american Donald Trump cu majorarea tarifelor pentru bunurile chinezeşti  este un indiciu că negocierile comerciale dintre SUA și China ar putea fi în impas, a declarat duminică Goldman Sachs.

Banca a afirmat într-o notă că șansele unei tranzacții reușite sunt acum mai scăzute, dar a sugerat că ar putea fi evitată o creștere a tarifelor – mai ales dacă delegația chineză se va întâlni în această săptămână cu negociatorii din SUA.

Referindu-se la declaraţia lui  Trump, economiștii de la Goldman au spus: “Aceasta reprezintă o schimbare de la declarațiile optimiste ale oficialilor americani din ultimele câteva săptămâni și sugerează că probabilitatea unui acord pe termen scurt este puțin mai mică decât părea recent“. 

Oficialii americani au susținut, în ultimele săptămâni, că negocierile comerciale merg bine și că o înțelegere ar putea fi posibilă până vineri. Dar se pare că rămâneau în aer  puncte importante, cum ar fi furtul de proprietate intelectuală și un dezacord cu privire la faptul că tarifele ar trebui să rămână în vigoare ca o modalitate de asigurare că Beijingul se conformează angajamentelor sale.

 

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021