Update articol:

Surse: Corpul de control al Ministerului Energiei, verificări la centrala Iernut a Romgaz

Corpul de control al Ministerului Energiei se află în control la investiţia de la centrala Iernut a Romgaz, potrivit surselor noastre.

La finalul anului trecut, Romgaz a anunţat că nu va mai prelungi termenul privind executarea proiectului la cheie ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ.

Romgaz a transmis pe 30 decembrie 2020: “Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor care fac obiectul contractului menționat mai sus nu a fost respectat, acesta expirând la dată de 26 decembrie 2020, ROMGAZ a decis să nu dea curs cererii înaintate de către Asocierea formată din DURO FELGUERA S.A. și S.C. ROMELECTRO S.A. prin care se solicită prelungirea acestui termen.

Romgaz S.A. va găsi soluțiile necesare finalizării și punerii în funcțiune a Centralei Termice Iernut și va informa în continuare piață cu privire la această investiție”.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînţelegeri între parteneri, cât şi a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, după cum declara Adrian Volintiru, directorul companiei, la sfârşitul lunii august. Lucrările erau realizate în proporţie de 90-92%, in luna mai, potrivit unei declaraţii a lui Adrian Volintiru.

Guvernul a modificat de mai multe ori legislația pentru ca investiția de la Iernut să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare.

Potrivit Notei de Fundamentare a Proiectului de HG privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii, în cazul investiției de la Iernut, executantul, asocierea Duro Felguera S.A. și S.C. Romelectro S.A. a notificat beneficiarul S.N.G.N. Romgaz cu privire la invocarea clauzei de forță majoră și imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale precum și cu privire la obținerea Certificatului de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, document care atestă faptul că, în perioada 15.03.2020-15.06.2020, Contractul de lucrări a fost afectat de evenimentul de forță majoră.

De asemenea, Duro Felguera SA, contractorul principal în realizarea investiției de Iernut, s-a confruntat cu problemele financiare interne, apărând astfel divergențe contractuale între Duro Felguera SA, liderul asocierii și General Electric, principalul furnizor de echipamente, divergențe care au avut un impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor, cu toate că S.N.G.N. Romgaz si-a indeplinit toate obligatiile contractuale de plată, potrivit Notei de Fundamentare din luna noiembrie.

Pe 13 ianuarie, Adrian Volintiru a fost revocat din funcția de director general al Romgaz (SNG). El a spus că nu știe de ce i-a fost încheiat mandatul și că așteaptă motivarea. El a declarat pentru Financial Intelligence, că este mândru de mandatul său. Adrian Volintiru ne-a declarat: “Nu știu de ce am fost revocat, nu am fost invitat în ședința de Consiliu de Administrație. Nu știu ce acuze mi se aduc și care este motivarea revocării. Voi afla zilele următoare”. El a precizat că nu i s-a cerut demisia, în prealabil.

Până la numirea unui nou Director General, conducerea S.N.G.N. ROMGAZ S.A., inclusiv reprezentarea legală a Societății, va fi exercitată temporar de către domnul Daniel Corneliu PENA, Director General Adjunct al S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (02/08/2021)

Plati suplimentare aferente tranzactiei de vanzare a Glass Container Company

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (02/08/2021)

Demisia directorului Sucursalei Agigea

ALRO S.A. (ALR) (02/08/2021)

Stadiu litigiu Alro-Consiliul Concurentei

MedLife S.A. (M) (02/08/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26-30 iulie 2021

UCM RESITA S.A. (UCM) (02/08/2021)

Neintrunire cvorum AGEA 02.08.2021