Update articol:
ACTUALIZARE ÎN TEXT

Surse: Guvernul vrea să aprobe în această săptămână Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran

guvern

ACTUALIZARE

Guvernul nu a discutat, în ședința de astăzi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, potrivit unor surse apropiate situației.

…..

Executivul vrea să aprobe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii în şedinţa de guvern din această săptămână, ne-au declarat surse guvernamentale.

OUG  respectivă are nevoie de avizul Consiliului Concurenţei, al Consiliului Legislativ şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit unui draft al OUG,  fondurile suverane au ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea, din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Fondurile suverane, în calitatea acestora de acţionari, nu vor stabili şi/sau nu vor influenţa, direct sau indirect, strategiile comerciale şi comportamentul concurenţial pe piaţă al societăţilor pe care le deţin în portofoliu şi nu se vor implica în activitatea zilnică a companiilor pentru care au acţiuni în portofoliu”.

Strategia investiţională se stabileşte de către Adunarea Generală a Acţionarilor, în baza unui mandat aprobat în prealabil de Guvern, prin memorandum. Fondurile suverane nu pot beneficia de garanţii guvernamentale sau de orice altă formă de sprijin din partea statului, conform draftului.

În documentul se mai scrie că societăţile din portofoliul fondurilor suverane îşi stabilesc în mod independent strategiile comerciale şi comportamentul concurenţial pe piaţă: “Fondurile suverane, în calitatea acestora de acţionari, nu vor stabili şi/sau nu vor influenţa, direct sau indirect, strategiile comerciale şi comportamentul concurenţial pe piaţă al societăţilor pe care le deţin în portofoliu şi nu se vor implica în activitatea zilnică a companiilor pentru care au acţiuni în portofoliu.(…)
Este interzisă numirea şi participarea aceloraşi persoane în organele de administrare şi de conducere a două sau mai multe societăţi aflate în portofoliul aceluiaşi fond suveran sau a două ori mai multe fonduri suverane diferite. Nu pot face parte din organele de conducere ale unei societăţi din portofoliul fondurilor suverane persoane care sunt deja în conducerea unei societăţi active în acelaşi sector economic.
Fondurile suverane sunt administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Consiliul de Suprtaveghere este format din 9 membri, din care maxim doi membri pot fi din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de persoane din cadrul autorităţii publice centrale care exercită, în numele statului român, drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice”.

Fondurile suverane sunt exceptate de la aplicarea prevederilor ordonanţei guvernului nr 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, declarată neconstituţională de CCR

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024