Update articol:
ACTUL CONSTITUTIV AL FONDULUI PREVĂZUT ÎN MEMORANDUMUL CU ROMPETROL SE SEMNEAZĂ MÂINE

Surse: KMG International pune 150 milioane dolari într-un fond de investiții kazah-român în sectorul energetic

Fondul de investiții kazah-român în sectorul energetic prevăzut în Memorandumul semnat de stat, în 2013, cu The Rompetrol Group NV (în prezent KMG International NV), se va înființa mâine, kazahii venind la masă cu 150 milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate situației.

În fond, KMG International are o participație de 80%, iar statul român 20%.

Momentan, se pare că nu se va discuta nimic despre vânzarea către KMG a unei părți din deținerea statului la Rompetrol Rafinare, de 44,69%.

Pe 15 februarie 2013, a fost încheiat un Memorandum de Înţelegere între statul român şi fostul The Rompetrol Group NV (în prezent KMG International NV), care prevedea în principal: – înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (n.r. de un miliard de dolari) şi – lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de acțiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanţa.

În primăvară, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE a aprobat continuarea procedurilor necesare constituirii fondului de investiții kazah-român, în baza HG 35/2014 pentru aprobarea tranzacției convenite la 15 februarie 2013 prin Memorandumul de înțelegere.

Anterior, Guvernul Tudose anunțase că nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol până când nu se va finaliza ancheta DIICOT care vizează compania și până nu va încasa datoriile istorice.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 250 milioane dolari. Astfel, Ministerul Finanţelor a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

În mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale “KazMunayGaz International NV” (fostă The Rompetrol Group NV), “Oilfield Exploration Business Solutions” (fostă “Rompetrol”) şi “Rompetrol Rafinare”, într-un nou dosar “Rompetrol”, disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014