UPADTE: Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, încetarea grevei de la metrou declanşată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM). Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Hotărârea vine după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât luni că greva de avertisment declanşată pe 15 noiembrie nu a fost legală, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social.
………………
*Actualizare – Numirea Liei Olguța Vasilescu în fruntea Ministerului Transporturilor a fost refuzată de președintele Klaus Iohannis.
….
Greva de la metrou se va suspenda până la numirea Liei Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al Transporturilor,potrivit unor surse din cadrul Metrorex, care susţin că, ulterior, vor fi reluate negocierile.
Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a anunţat acum câteva zile că va declanşa mâine greva generală pe termen nelimitat, circulaţia trenurilor de metrou urmând să fie oprită în intervalul orar 4:00 – 16:00. Sindicaliştii au afirmat, însă, că sunt dispuşi la negocieri mai ales în condiţiile în care conducerea Ministerului Transporturilor a fost schimbată.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut ministerului Transporturilor să găsească soluţii urgente pentru a rezolva nemulţumirilor angajaţilor de la metrou, astfel încât greva generală care ar putea bloca Bucureştiul, să fie anulată.
Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment declanşată de USLM în data de 15.11.2018, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social, a informat luni Metrorex.
Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului. “Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”, a subliniat Şova, citat de Agerpres. Potrivit lui Şova, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.
Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. Lucian Şova a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii.