Update articol:

Surse parlamentare: Noul Consiliu de Administraţie al BNR va fi decis, probabil, în toamnă

http://www.bnr.ro/Consiliul-de-administratie-1308.aspx http://www.bnr.ro/Consiliul-de-administratie-1308.aspx

Eugen Teodorovici spune că nu este interesat de poziţia de guvernator BNR

 

Noul Consiliu de Administraţie al BNR va fi decis, probabil, în toamnă, ne-au declarat surse parlamentare, în condiţiile în care, acum cinci ani, când a fost aleasă actuala conducere a BNR, audierile membrilor CA BNR au avut loc în iunie 2014, în Comisiile de Buget, Finanţe, Bănci din Parlament.   

În ultima perioadă au tot fost vehiculate nume care îl vor înlocui pe Mugur Isărescu la conducerea BNR, având în vedere relaţiile destul de tensionate între acesta şi conducerea PSD. Totuşi, unele voci susţin că Mugur Isărescu ar trebui să conducă în continuare BNR, pentru stabilitatea economică a ţării.       

 

Astăzi, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că nu a discutat și nu este interesat de poziția de guvernator al BNR. El a afirmat că dacă se va hotărî să facă acest pas, atunci va anunța public.  „Am auzit această aberație. Dacă doresc o anumită poziție o să o anunț public. Nu stau să fac jocuri de culise sau să trimit știri. Nu mă interesează”, a susținut Eugen Teodorovici, întrebat dacă se pregătește să preia funcția de guvernator al Băncii Naționale, conform Mediafax.

El a precizat că nu a avut nicio discuție legată de poziția de guvernator.

Presa a scris, astăzi, că pentru locul lui Mugur Isărescu s-ar pregăti Eugen Teodorovici sau Cristian Popa, fost viceguvernator din partea PNL. Acum câteva săptămâni, agenţia internaţională Bloomberg a precizat că, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu, ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei Socol şi profesor în cadrul ASE, şi Leonardo Badea, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Recent, Valeriu Stoica, fost președinte PNL și fost ministru de Justiție, a propus un pact pentru prelungirea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al BNR. Domnia sa a spus: „O schimbare a Consiliului de Administraţie al BNR în acest moment îmi produce teamă, frisoane chiar, pentru că nu ştiu ce vor propune cei de la PSD şi ALDE , mai ales pentru funcţia de guvernator. Imaginea pe care o are BNR nu doar în Romania, ci în mediul economic european, şi chiar dincolo de graniţele Europei, este imaginea unui pilon de stabilitate într-o mare furtunoasă. Pentru că România are imaginea de mare furtunoasă, mai ales în ultima perioadă. BNR a fost pilonul de stabilitate. A-l fragiliza ar fi un mare pericol pentru noi, ca români”.   

Recent, Victor Cionga, partener AZ Capital, ne-a declarat că Banca Naţională a României este una din instituţiile româneşti cu credibilitate internaţională neafectată în ultimii 30 de ani  şi un semnal pozitiv pentru România ar fi ca, la alegerile pentru conducerea BNR din acest an, “să se meargă în continuare pe mâna” actualului guvernator Mugur Isărescu. 

Ar fi un semnal bun al României către UE, ușor de dat și fără costuri politice interne pentru noua conducere a partidului majoritar; care nu are nevoie în acest moment, după un vot pro UE masiv al populației, de o «ștampilă»suplimentară anti UE și de una care să fie percepută ca fiind una contra organisme financiare internaționale. De care nu ştii cand poti avea nevoie…”  

Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial. În luna octombrie a acestui an, expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR.

În ultima perioadă, autoritatea lui Mugur Isărescu a început să fie contestată, mulţi analişti şi politicieni declarând că ar fi bine să se retragă din funcţie. „Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că daca nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, a spus, recent, Blaise Antin, analist la American TCW Group, pentru Bloomberg.

În iunie 2014, Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finanţe-Bănci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naționale a României, cu o perioada de cinci ani, poziție pe care ocupă de 24 de ani.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a fost votat, în iunie 2014, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, guvernatorul Mugur Isărescu înregistrând 377 de voturi favorabile și nouă voturi “împotriva”. Din numărul total de 574 de senatori și deputați, 386 au fost prezenți la ședința de plen. 

Florin Georgescu, pentru funcția de prim-viceguvernator, a obținut 377 voturi “pentru” și 9 voturi “împotriva”.

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021