Update articol:

Surse: PPE se opune planului de numire a lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al CE

PPE a anunţat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE *  Alegerea lui Timmermans la preşedinţia Comisiei ar fi o ”greşeală istorică”, afirmă Viktor Orban

Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice, citate de Mediafax.

Liderii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) contestă planul stabilit de lideri europeni la summitul G20, o iniţiativă prin care Frans Timmermans ar urma să fie propus pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Webber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag.

Anterior, mai  mulți lideri de stat și de guvern din blocul estic și central-european au anunțat public că nu il susțin pe Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene.

https://financialintelligence.ro/surse-reuters-frans-timmermans-favorit-la-functia-de-presedinte-al-comisiei-europene/

 

PPE a anunţat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE.

“Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun”, a declarat duminică seară Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, citat de site-ul Politico.eu.

Manfred Weber este susţinut cu fermitate de politicieni din Germania. Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel, a atras atenţia, prin Twitter, că “renunţarea la ideea primului candidat de pe lista euroalegerilor ar însemna o slăbire a sistemului”. “Manfred Weber trebuie să devină preşedinte al Comisiei Europene, dat fiind că este primul candidat pe lista PPE, al CDU şi CSU. Are susţinerea celui mai mare bloc politic, deci este îndreptăţit să devină preşedinte al CE. Orice altceva ar fi de neînţeles”, a precizat Ziemiak, citat de ARD.

  • Alegerea lui Timmermans la preşedinţia Comisiei ar fi o ”greşeală istorică”, afirmă Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a calificat duminică drept o “greşeală istorică” planul preşedintelui Consiliului European Donald Tusk de a-l propune pe olandezul social-democrat Frans Timmermans pentru şefia Comisiei Europene în cadrul summitului UE de duminică, de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare adresată lui Joseph Daul, preşedinte al Partidului Popular European (PPE, dreapta), şi publicată pe Twitter de secretarul de stat ungar pentru afaceri europene, Judit Varga, Orban a criticat posibila nominalizare a lui Timmermans.

Acest scenariu ar da postul-cheie din UE formaţiunii care a obţinut locul al doilea, în spatele PPE, la alegerile europene de la 26 mai.

Formaţiunea FIDESZ, a lui Orban, este membră a PPE. Partidul a fost suspendat în martie 2019 din PPE din cauza unor luări de poziţie anti-Bruxelles virulente. FIDESZ are în prezent 12 eurodeputaţi afiliaţi PPE.

În opinia lui Orban, este “umilitor” că partidul care a câştigat alegerile europene, PPE, lasă postul-cheie pentru care s-a bătut altei formaţiuni, mai puţin bine plasată.

Ungaria se află printre ţările cele mai ostile nominalizării lui Frans Timmermans, împreună cu celelalte trei din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia şi Slovacia) şi Italia. 

În prezent numărul doi al Comisiei, Timmermans a lansat proceduri pentru încălcarea statului de drept împotriva Ungariei şi Poloniei.

Pretendentul PPE, germanul Manfred Weber, care s-a confruntat cu opoziţia şefilor de stat pe 20 iunie, ar fi renunţat, potrivit apropiaţilor săi şi mai multor surse din cadrul PPE.

Condiţia sa ar fi fost să fie ales miercuri preşedinte al Parlamentului European, ceea ce implică o susţinere a aleşilor socialişti şi de centru.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/02/2023)

Raport auditor tranzactii parti afiliate an 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)