Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași nu a fost eligibil pentru finanțare PNRR, pentru că administrația locală, care coordonează sănătatea ieșeană de la nivelul Consiliului Județean, s-a lăcomit și a sprijinit un proiect utopic, fără legătură cu nevoia de sănătate și resursa umană disponibilă în Iași, susțin surse din sănătate.
Acestea susțin că, deși județul beneficiază de un spital nou – Spitalul Regional de Urgență Iași care include 850 de paturi internare continuă, 23 paturi chirurgie cardiovasculară, 76 paturi terapie intensivă și 19 săli de operatie, Consiliul Județean a dezvoltat un proiect destinat chirurgiei cardiovasculare mult mai mare decât cel din București, respectiv Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”CC Iliescu” București. “Vorbim de o dimensionare inadecvată a investiției, ținând cont de celelalte obiective de investiții aflate în curs de desfășurare la nivelul Județului Iași”, potrivit surselor noastre, care spun că autoritățile locale ieșene au cerut un buget total de de 1,47 miliarde de lei pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, față de 788 milioane de lei – Institutul de Medicină Cardiovasculară din București.
Sursele ne-au explicat: “Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași nu este unul realist. Vorbim de 450 de paturi la Iași, față de 324 de paturi la București, 19 săli de operație la Iași față de 14 la București, în condițiile în care Spitalul Regional de Urgență Iași mai cuprinde încă 19 săli de operație. Costul/pat propus era cu 200.000 de euro mai mare la Iași, ca la București, iar costul pe metrul pătrat construit era cu 2.500 euro mai mare la Iași față de București. De asemenea, bugetul alocat asistenței tehnice pentru derularea proiectului era cu mult mai mare decât cel din Capitală – 21 de milioane de lei, față de 640 mii de lei la București. Pe lângă cele 21 de milioane destinate asistenței tehnice, administratorii locali de la Iași au mai prevăzut încă 8 milioane de lei pentru consultanță în vederea derulării proiectului, spre deosebire de proiectul ”în oglindă” de la București, unde nu există buget destinat consultanței”.
Ministerul Sănătății a declarat de nenumărate ori sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv de investiții și va ramane consecvent in realizarea unui astfel de proiecte din alte surse de finantare – BEI / POS.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a susţinut, recent, că este dezamăgit că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu figurează pe lista proiectelor care vor primi finanţare prin PNRR: “Sunt profund dezamăgit de evaluarea făcută de Ministerul Sănătăţii privind finanţarea prin PNRR a proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Iaşul merita să aibă un spital al inimii şi am atras în nenumărate rânduri atenţia asupra urgenţei şi necesităţii acestui institut, nu doar pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru Republica Moldova”.