Conducerile Romgaz şi SAPE analizează, zilele acestea, oportunitatea unui parteneriat pentru înfiinţarea unei societăţi de furnizare de gaze, potrivit unor surse din piaţa de energie.
Acestea ne-au explicat: “România are nevoie de o companie autohtonă de furnizare de gaze. De aceea, există interes pentru înfiinţarea acesteia. Sunt negocieri ca Romgaz să aibă 60% din acţiuni, SAPE – 40%, iar capitalul iniţial să fie de 100 de milioane de euro. Prin această companie, se poate concura uşor cu firmele EON şi ENGIE, care în prezent îşi împart piaţa de distribuţie de gaze, ducând profiturile în străinătate. Să nu uităm, de asemenea, şi gazele care vor veni din Marea Neagră. Legea offshore prevede ca taxele de la gazele din Marea Neagră să fie finanţate investiţiile în reţele de distribuţie a gazelor, în condiţiile în care doar 36% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. În plus putem să participăm la rezervările de capacitate incrementală ale Romgaz pe viitor”.
Transgaz a anunţat, recent, că în data de 13.11.2018, toți solicitanții de rezervare de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT PM Tuzla și-au exercitat dreptul prevăzut de art. 8 lit. e) din contractele încheiate în cadrul procesului incremental. “Având în vedere prevederile art. 12 din Procedura privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, avizată de ANRE prin Avizul nr. 13/2017, precum și faptul că toți solicitanții au uzat de dreptul prevăzut de art. 8 lit. e) din contractele încheiate în cadrul procesului incremental, procesul suplimentar de alocare a capacității incrementale nu poate fi derulat. Drept urmare, SNTGN Transgaz SA constată faptul că Procesul de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT PM Tuzla s-a finalizat fără succes”.
Acum câteva luni, SNTGN Transgaz SA a anunţat că în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla desfășurată în perioada 03.05. – 18.05.2018, a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, în scopul preluării gazelor naturale din Marea Neagră.
În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA constatase că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT Tuzla. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate (15 ani) este de 1.278.084.480 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.277.213.582 MWh. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.949.358,14 mii lei, cu 2.011,78 mii lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite în cadrul acestei proceduri (2.947.346,36 mii lei).