Update articol:

Surse: Statul a ajutat FP să își mențină un om în conducerea Nuclearelectrica, sacrificându-și un candidat

Nuclearelectrica/ Sursa Facebook
  • Cosmin Ghiță și Remus Vulpescu, nou intrați în Consiliul de Administrație Nuclearelectrica

Acționarii Nuclearelectrica (SNN) au ales, astăzi, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administrație, în care, pe lângă unii membri care și-au păstrat funcțiile, au intrat și directorul general al companiei Cosmin Ghiță, și fostul șef OPSPI, Remus Vulpescu, actualmente director general Romaero.

Administratorii rămași pe funcție sunt Mihai Daniel Aniței, directorul general al Azomureș (care fusese propus de Fondul Proprietatea), Cristian Dima, fost secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Cristian Gentea, Director General Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Elena Popescu, Director Direcția Generală de Politici Energetice din Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache Secretar de stat în Ministerul Energiei (candidați propuși de Ministerul Energiei).

Nou intrații Cosmin Ghiță și Remus Vulpescu fuseseră propuși tot de Ministerul Energiei.

Un alt candidat propus de Ministerul Energiei, brokerul Mihai Chișu, fost consilier al premierului Mihai Tudose, nu a intrat în CA, deși statul avea suficiente voturi pentru a-și asigura șapte locuri din șapte în conducerea Nuclearelectrica. Metoda votului cumulativ este concepută astfel încât și acționarii minoritari să își poată introduce oameni în conducerile companiilor. Totuși, cu o deținere de 82,49% din acțiunile SNN, împărțită egal între cei șapte candidați propuși de Ministerul Energiei, statul putea să acapareze tot Consiliul.

Astfel, cu o deținere de numai 7,39%, și cu o strategie de neînțeles din partea statului, FP a reușit să îi asigure un loc candidatului său Mihai Aniței, potrivit unor surse din piață.

Nuclearelectria a derulat un proces de recrutare în baza OUG 109, privind managementul profesionst, prin firma de recrutare Pluri Consultants Romania. Adică, statul a dat bani pentru ca firma de recrutare să îi găsească șapte candidați, conform unor criterii de selecție.

Conform comunicatului companiei, domnii Ionuț Dragoș Bănescu și Mirel Marcu Alexandru care au deținut până în prezent funcțiile de membri provizorii în Consiliul de Administrație, sunt considerați revocați, ca urmare a aplicării metodei votului cumulativ.

În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor a fost stabilită totodată și indemnizația fixă brută lunară a administratorilor egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă, comunicat de INS anterior numirii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022