Update articol:

Surse: Unele companii importă gaz ieftin şi îl vând la preţuri mai mari pe piaţa internă

Ministerul Energiei: Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România

Prețul cu care se importă în această perioadă gazele dinspre Ungaria este în jur de 60 de lei (plus costurile de transport), sub prețul reglementat de 68 lei/MWh, al producătorilor din România, dar unele companii îl vând pe piaţa internă la preţul de la Bursa Română de Mărfuri, de peste 100 de lei pe MWh, potrivit unor voci din piaţa de gaze, care au mai spus şi că prețul de import pentru iarna viitoare este în jur de 84 lei, sub preţul de la intern.

Problema este capacitatea de interconexiune limitată de care dispune România în prezent, conform surselor noastre, care ne-au mai declarat: “În plus trebuie pusă întrebarea: De ce România nu are contract direct de export-import cu Gazprom, aşa cum au Germania, Ungaria. Există unii băieţi deştepţi care profită de actuala situaţie”. 

Potrivit surselor noastre, în acest moment, există două rute de import în România: cea estică și cea occidentală. Acestea ne-au spus că mecanismele de formare a prețurilor sunt diferite pentru fiecare dintre aceste două rute, și anume pe baza cererii şi ofertei pe ruta occidentală (prețul hub-ului) și pe baza prețului petrolului pentru traseul estic.

Sursele noastre susţin: “Pentru gazele care vin pe calea occidentală, costurile de transport trebuie să fie adăugate la prețul de la hub. De exemplu, pentru următorul an gazier, având în vedere estimarea participanților pe piață, pe baza cotațiilor produselor tranzacționate în hub, prețului petrolului și a costurilor de transport, pentru fiecare dintre cele două rute, prețul în România ar putea arăta după cum urmează:

Nivelul ridicat al costurilor de transport pentru ruta occidentală este rezultatul interesului ridicat al participanților pe piață la licitațiile de rezervare de capacitate față de capacitatea de transport limitată existentă, având în vedere diferența mare de preț dintre cele două rute.

Deși prețurile spot pe ruta occidentală sunt în prezent în jur de 62 lei/MWh, nu există disponibilitatea capacităților de transport pentru transportul acestor volume zilnice de gaze.

Capacitatea existentă de transport a fost rezervată anterior și este utilizată acum de către traderii care au cumpărat gazul la prețurile din hub de la momentul respectiv, în jur de 86-90 RON / MWh plus tariful de transport”.

Preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, citate de Agerpres, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

În iunie, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă. De regulă, în luna iunie, preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. Spre comparaţie, în iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, în iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.

În luna mai, România a importat o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar mai puţin decât în aprilie anul acesta când a fost 1.288.419, 545 MWh, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh, iar în aprilie 2018 – 12.434 MWh.

OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti. Mai mult, se pare că cei doi producători mari de gaze – Romgaz şi OMV Petrom – şi-au redus producţia, în urma OUG 114, sau preferă să înmagazineze gazele pentru perioada de iarnă, ceea ce a dus la aceste creşteri de preţuri pe piaţa  internă pentru companii. 

Recent, expertul în energie Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă, ne-a declarat că majorarea substanțială a prețului gazelor de producţie internă, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri, este în contradicție cu momentul din an în care ne aflăm.

Dumitru Chisăliță ne-a declarat: “În aprilie și mai 2019, era valabilă explicația matematică, potrivit căreia furnizorii încercau să recupereze o parte din pierderea pe care o realizau prin obligația impusă de OUG 114 de a vinde gaze cu un preț de 68 lei/MWH pentru consumatorii casnici de gaze. Dar, din iunie 2019, matematic, nu se mai susține această idee. Nu se mai poate vorbi de o evoluție cu fundamente statistice. Evoluția pretului gazelor în lunile iunie și iulie 2019 probabil este determinată de o acțiune speculativă.

Este foarte greu să spunem cine face speculații. Dacă în anii trecuți, bursa funcționa transparent, tendințele speculative putând fi interpretate ca fiind vizibile, azi în condițiile determinate de aplicarea OUG 114 nu mai poți să intuiești aceste tendințe. Cantitatea de gaze pentru clienții casnici din producția internă, importata și înmagazinată este o cantitate subiectivă și interpretabilă, pe baza acesteia „unii” justifică recenta evoluție a prețului gazelor pentru restul consumatorilor.  În mod normal, în aceste luni de vară trendul prețului gazelor ar fi trebuit să fie, în mod clar, de scădere, așa cum se întâmplă pe toate bursele de gaze din lume. Din punctul meu de vedere, la toate cele semnalate se adaugă și jocul făcut de recentele anunțuri de plecări de pe piața românească – Cez, Enel sau alții mai mici”.

La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.

„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton, într-o conferinţă.

Ministerul Energiei a transmis, în această seară, că insistă asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România. Ministerul Energiei este preocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece, potrivit unei postari pe Facebook, care continua: „Astfel, în această perioadă, atenția noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la prețuri cât mai bune.

Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, față de 1,237 miliarde metri cubi la aceeași dată din anul 2018.

Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, față de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze.

În legătură cu știrile prezentate de agenția de presă Agerpres, insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condițiile în care prețurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă.”

De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.