Update articol:

Szijjártó: Dorim ca Ungaria să nu fie subiect în campaniile electorale din România

Péter Szijjártó Péter Szijjártó

*Szijjártó: Ungaria doreşte să dezvolte cooperarea cu România pe baza respectului reciproc

Dorim ca Ungaria să nu fie subiect în campaniile viitoarelor alegeri locale şi parlamentare din România, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, în cadrul conferinţei de presă de la Cluj-Napoca susţinută împreună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit MTI.

Ministrul a considerat că prin intermediul UDMR au fost stabilite relaţii bune între Ungaria şi România pe perioada epidemiei, însă câteva declaraţii româneşti “au circulat în sens invers”.

Péter Szijjártó a declarat că înţelege că decizia luată în urmă cu 100 de ani la Trianon poate însemna un lucru pentru naţiunea română şi altul complet diferit pentru cea maghiară. Politicianul a subliniat: “Pentru noi, decizia de la Trianon este unul dintre cele mai triste momente din istorie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim în relaţii proaste unul cu celălalt”. Acesta a adăugat: “Ne bazăm pe relaţia cu România, pe respectul reciproc”.

Ministrul de externe a menţionat, de asemenea, că este atât în interesul Ungariei, cât şi al maghiarilor din România ca între cele două state să existe relaţii bune.

În cadrul conferinţei de presă, Hunor Kelemen a adresat mulţumiri guvernului ungar pentru sprijinul acordat în timpul epidemiei. Preşedintele UDMR a amintit că ultimele 4-5 săptămâni, în România, au decurs într-o atmosferă antimaghiară. În urma declaraţiei stigmatizante a preşedintelui Klaus Iohannis, s-a lansat o cursă antimaghiară între actorii politici români. 

Întrevedere cu Bogdan Aurescu

Ungaria doreşte să dezvolte cooperarea cu România pe baza respectului reciproc şi doreşte să dezvolte în continuare cooperarea rezonabilă pe care a avut-o în timpul pandemiei, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Bucureşti, unde a avut o întrevedere cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

La conferinţa de presă comună, politicianul a declarat că Ungaria este interesată de consolidarea cooperării în regiunea Europei Centrale şi îşi bazează relaţiile bilaterale pe respectul reciproc.

“Ne respectăm partenerii, dar ca naţiune de peste 1000 de ani, ne aşteptăm la acest respect şi din partea lor”, a subliniat Szijjártó. El a adăugat că este şi în interesul celor 1,5 milioane de maghiari din Transilvania ca cele două ţări “să fie în relaţii
bune una cu cealaltă”.

Conform MTI, lucrările de conectare a reţelelor de gaze dintre cele două
ţări vor fi în curând finalizate, ceea ce va face posibil transportul de gaze naturale dinspre România spre Ungaria, astfel că, în prima perioadă, 1,75 miliarde de metri cubi de gaze vor fi transportaţi anual. Iar până în luna august este aşteptată o nouă
conexiune de autostradă între cele două ţări, a enumerat ministrul ungar al afacerilor externe.

Referindu-se la apropiatul centenar al Tratatului de la Trianon, Aurescu a subliniat că cele două ţări trebuie să depăşească abordările istorice diferite şi să construiască un parteneriat strategic “real”, concentrându-se pe proiecte reciproc
avantajoase.

 

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021