Update articol:
ÎNTÂLNIRE RICK PERRY - PETER SZIJJARTO LA BUDAPESTA

Szijjarto: “Ungaria se bazează pe medierea statului american cu privire la gazele din Marea Neagră şi la terminalul de LNG din Croaţia”

Photo: Ministry of Foreign Affairs and Trade Photo: Ministry of Foreign Affairs and Trade

Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie va fi crucială pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, având în vedere că, atât în trecut, dar şi în prezent, Rusia foloseşte energia ca armă, a spus secretarul american al energiei, Rick Perry, marți, în timpul unei vizite la Budapesta.

Oficialul american a cerut marţi Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti, care, în opinia autorităţilor de la Washington, sunt folosite pentru a consolida influenţa Moscovei asupra Europei Centrale şi de Est, potrivit Reuters. “Nu ar trebui să mai permitem Kremlinului să folosească energia ca armă”, a declarat Perry, precizând că Rusia utilizează proiectul de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum şi  TurkStream în încercarea de a-şi întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est.

Pe lângă diversificare, secretarul de stat al administrației președintelui Trump a sugerat, de asemenea, că regiunea trebuie să-şi dezvolte infrastructura de gaz natural lichefiat (GNL), având în vedere faptul că acest lucru va permite accesul la o piață în plină dezvoltare.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că  terminalul croat de LNG de pe insula Krk și extracția gazului românesc din Marea Neagră ar putea reprezenta soluţii. “Ungaria se bazează pe medierea statului american cu privire la ambele probleme”, a spus  Peter Szijjarto, explicând: “Guvernul și-a îndeplinit datoria și a condus negocierile cu părțile implicate și va construi infrastructura necesară”.  Szijjarto a subliniat că, în prezent, o conducă de interconectare nu este capabilă să transporte gaze naturale importate din Marea Neagră prin România.

De asemenea, ministrul ungar de Externe a declarat că gazoductul TurkStream, care este în prezent construit între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, este o veste bună pentru Ungaria, în condiţiile în care va avea o capacitate anuală de transport de 5-6 miliarde metri cubi şi una din ramurile acestui gazoduct ar urma să permită livrarea de gaze naturale în sudul Ungariei printr-o nouă rută.

Szijjártó a mai precizat că Ungaria se bazează pe sursele tradiționale de energie și consideră dublu standard punerea în discuţie a transportului de gaze rusești către Europa Centrală, în timp ce Europa de Vest se pregătește să încheie cu Moscova o înțelegere imensă privind energia.

Administraţia Trump încearcă să încurajeze achiziţiile de gaze din SUA sau alţi furnizori în dauna achiziţiilor din Rusia. “SUA se opun cu fermitate acestor proiecte şi cerem Ungariei şi ţărilor vecine să ni se alăture în respingerea lor”, a spus Perry.

Ungaria depinde în mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care ajung în Ungaria prin conducte via Ucraina. În plus, Rusia în prezent este implicată în construcţia de noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.

Răspunzând la o întrebare din partea presei, Rick Perry a declarat că Statele Unite vor continua să asiste la încheierea cu succes a discuțiilor dintre Ungaria și alte țări din regiune, considerând  că asigurarea surselor, cât și a oportunităților de transport sunt importante.

“Statele Unite respectă proiectul centralei nucleare Paks, care se realizează cu implicarea furnizorilor americani”, a afirmat Rick Perry, dar a adăugat că, în viitor, trebuie să aibă loc discuții cu privire la crearea unor reactoare modulare mai mici. “Statele Unite efectuează cercetări majore în acest domeniu,  dezvoltând  multe tehnologii care să le ajute să devină lider mondial în producția de petrol și gaze, ajutând astfel țările din Europa Centrală și de Est”, a precizat Rick Perry, potrivit informaţiilor transmise de Guvernul ungar. 

În ceea ce privește relațiile americano-ruse, el a menționat că părţile trebuie să respecte statul de drept, însă Rusia s-a abătut de la acest lucru și, în consecință, sancțiunile introduse împotriva sa sunt justificate.

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020