Update articol:

Îngrijorare în SUA: Grupurile teroriste precum al-Qaida ar putea crește mult mai repede decât se aștepta; Talibanii au preluat controlul asupra Palatului prezidențial din Afganistan

  • Luptatorii talibani au intrat în palatul prezidențial din Afganistan la câteva ore după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

  • La două decenii după ce SUA au invadat Afganistanul, deoarece talibanii adăposteau lideri Al-Qaida, experții spun că talibanii și Al-Qaida se sprijină reciproc, iar alte grupuri violente ar putea găsi, de asemenea, un refugiu sigur sub noul regim.

 

Talibanii au ocupat duminică palatul prezidențial din capitala afgană Kabul, obosită de război, o evoluție dramatică care marchează sfârșitul aparent al unei ere americane de 20 de ani din țară. Duminică mai devreme, președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară, în timp ce națiunile occidentale s-au grăbit să evacueze ambasadele pe fondul unei situații de securitate deteriorate.

Un general de top al Armatei SUA a declarat duminică că Statele Unite ar putea acum să se confrunte cu o creștere a amenințărilor teroriste din partea unui Afganistan condus de talibani. Avertismentul vine în timp ce agențiile de informații însărcinate cu anticiparea acestor amenințări se confruntă cu noi întrebări după ce armata afgană susținută de SUA s-a prăbușit cu o viteză șocantă.

La mai puțin de o săptămână după ce o evaluare militară a preconizat că Kabul ar putea fi înconjurat de insurgenți în 30 de zile, lumea a urmărit ieri scene uimitoare cu luptători talibani care stăteau în biroul președintelui afgan și mulțimi de afgani și străini care încercau frenetic să urce în avioane pentru a fugi din țară.

Generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a declarat duminică senatorilor, într-un apel informativ, că oficialii americani ar trebui să-și modifice evaluările anterioare cu privire la ritmul grupărilor teroriste care se reconstituie în Afganistan, a declarat pentru Associated o persoană familiarizată cu problema.

În iunie, liderii superiori ai Pentagonului au declarat că un grup extremist precum Al-Qaida ar putea să se regenereze în Afganistan și să reprezinte o amenințare pentru SUA în termen de doi ani de la retragerea armatei americane din țară. La două decenii după ce SUA au invadat Afganistanul, deoarece talibanii adăposteau lideri Al-Qaida, experții spun că talibanii și Al-Qaida se sprijnă reciproc, iar alte grupuri violente ar putea găsi, de asemenea, un refugiu sigur sub noul regim.

Pe baza situației în evoluție, oficialii cred acum că grupurile teroriste precum al-Qaida ar putea crește mult mai repede decât se aștepta, potrivit persoanei citată de AP.

Oficialii administrației Biden, care au vorbit cu senatorii – printre ei s-au numărat Milley, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin – au declarat că agențiile de informații americane lucrează la formarea unui nou calendar bazat pe amenințările în evoluție, a declarat persoana familiarizată cu problema.

Actualii și foștii oficiali ai serviciilor de informații au respins ieri criticile față de ceea ce este considerat pe scară largă ca un eșec al agențiilor de intelligence de a anticipa cât de repede ar putea cădea Kabul. Un înalt oficial de informații a spus că „o preluare rapidă a talibanilor a fost întotdeauna o posibilitate”, adăugând: „Pe măsură ce talibanii au avansat, în cele din urmă s-au confruntat cu puțină rezistență. Am fost întotdeauna cu ochii limpezi că acest lucru ar putea fi posibil, iar condițiile tactice de pe teren pot evolua adesea rapid ”. Funcționarul nu a fost autorizat să discute problema public și a vorbit sub condiția anonimatului.

Dar președintele Joe Biden nu a sugerat un astfel de rezultat la o conferință de presă din 8 iulie, când a spus: „Probabilitatea ca talibanii să ocupe totul și să dețină întreaga țară este foarte puțin probabilă

Prezența redusă a trupelor americane în Afganistan – până la 2.500 de soldați la sfârșitul mandatului președintelui Donald Trump – a împiedicat eforturile serviciilor de informații din Afganistan. Robert Ashley, care a condus Agenția de Informații pentru Apărare până în octombrie, a declarat că a avea mai puțini americani încorporați în forțele afgane înseamnă că există mai puține informații despre modul în care vor acționa aceste forțe.

„Este foarte, foarte dificil să evaluezi moralul la nivelul unității, deoarece nu mai ești acolo”, a spus Ashley. „Și nu aș fi surprins dacă liderii afgani ne-ar spune oricum doar ceea ce vrem să auzim”.

Monitorizarea amenințărilor teroriste în Afganistan va fi și mai dificilă cu retragerea trupelor americane și cu controlul talibanilor. Fără aceeași prezență militară, spionii sunt extrem de limitați în ceea ce pot colecta despre moralul trupelor afgane sau sprijinul pentru talibani.

„Dacă SUA pleacă, ceea ce au făcut deja, înseamnă că și noi plecăm”, a spus Marc Polymeropoulos, care a deținut mai multe roluri legate de Afganistan pe parcursul unei cariere de 26 de ani în CIA. „Și asta afectează cu siguranță amprenta noastră de colectare a informațiilor.”

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2021)

Structura actionariat la data de 26 noiembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (08/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG - versiune limba Engleza

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza