Update articol:

Tănase: Un foarte mare efort va fi depus de către BVB pentru a autoriza proiectul Contrapărţii Centrale

Bursa de Valori Bucureşti va depune un efort foarte mare pentru a autoriza proiectul Contrapărţii Centrale şi a avea o piaţă de derivate la un moment dat activă în România, a declarat, joi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase.

“Vrem să vedem că Guvernul utilizează piaţa de capital din ce în ce mai mult. Ne aşteptăm ca aceste emisiuni de titluri de stat să continue. Vrem să vedem emisiuni de acţiuni şi de obligaţiuni de către companiile de stat pe piaţa de capital şi, mai mult, vrem să vedem că avem o deschidere din partea autorităţilor, şi nu neapărat a Guvernului, pentru a revizui reglementările incidente pieţei de capital din diferite zone, zona fondurilor de pensii, zona asset-management, zonele fiscale, astfel încât cu scopul final de a facilita accesul la piaţă atât pentru investitori cât şi pentru antreprenori. Este un mecanism pe care trebuie să-l punem pe roate, care nu necesită investiţii, care se va autoregla şi va da rezultate în final cu efect asupra dezvoltării economice a României”, a menţionat Adrian Tănase, la evenimentul “Performerii anului 2020. Premiile pieţei de capital”, citat de Agerpres.

Directorul general al BVB consideră că “un foarte mare efort” va fi depus de către Bursa de Valori Bucureşti pentru a autoriza acest proiect al Contrapărţii Centrale, pentru a avea şi o piaţă de derivate la un moment dat activă în România.

“Cred foarte mult în acest mecanism şi sperăm să vedem dezvoltarea pieţei de capital pe agenda Guvernului cât mai sus – dacă vom obţine acest parteneriat cu autorităţile pentru a dezvolta piaţa de capital, în paralel avem şi acest proiect al Contrapărţii Centrale, proiect care a fost deja iniţiat. Credem că un foarte mare efort va fi depus de către Bursa de Valori Bucureşti pentru a autoriza acest proiect, pentru a avea şi o piaţă de derivate la un moment dat activă în România. Dacă vom reuşi să activăm piaţa primară şi reuşim să activăm piaţa secundară prin lansarea acestei pieţe de derivate şi prin instituirea acestei Contrapărţi Centrale, cred că în momentul acela vom avea premisele pentru o dezvoltarea accelerată a pieţei de capital, cu efect asupra dezvoltării economice a României.”, a mai spus Adrian Tănase.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, Adrian Tănase anunţa în cadrul unei conferinţe că Proiectul de Contraparte Centrală este în întârziere cu şase luni din cauza crizei Covid-19, iar procesul de autorizare şi implementarea acestuia va începe la 1 octombrie.

“Principalul proiect acum, cel puţin ca efort depus în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, este proiectul de Contraparte Centrală. Este în întârziere cu şase luni, însă întârzierea este generată de criza Covid. (…) Procesul de autorizare şi implementarea Contrapărţii Centrale va începe la 1 octombrie”, a afirmase Adrian Tănase, la un eveniment online organizat de Financial Intelligence.

El precizase că se doreşte lansarea unei pieţe de creştere care să fie reglementată la nivelul Uniunii Europene, în care “condiţiile de listare pentru companiile mici şi mijlocii sunt mai laxe”.

La finalul anului trecut, Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că a înfiinţat, împreună cu alţi opt acţionari, compania pe structura căreia va funcţiona contrapartea centrală locală – CCP.RO Bucharest, entitate care a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, după ce acţionarii au aprobat participarea la capitalul social al acesteia, în sumă totală de 79,8 milioane lei (16,8 milioane euro).

Conform unui comunicat al BVB, CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor pentru pieţele operate de BVB şi OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. Primele tranzacţii ar urma să aibă loc în 16 luni de la înfiinţarea noii companii

BVB este acţionar majoritar cu 59,52% din acţiuni, în urma unei contribuţii de 47,5 milioane lei (10 milioane euro), cea mai mare investiţie realizată de BVB în cadrul unui singur proiect.

Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM deţine 19,06% din capitalul social al CCP.RO. Alţi acţionari ai CCP.RO sunt Enel România, Banca Transilvania, Tinmar Energy, Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana, Societatea de Investiţii Financiare Transilvania, Societatea de Investiţii Financiare Muntenia şi SSIF BRK Financial Group, fiecare având deţineri individuale sub 10%.

Primul Consiliu de Administraţie al CCP va fi format din 7 membri: Adrian Tănase, director general al BVB – preşedinte CA şi Otto Emil Nageli (membru CA în cadrul BVB), Victor Ionescu (director general al OPCOM), Cristian-Sorin Culea (director Energy Management – Enel Romania), Iulius-Grigore Postolache (managing partner al aVilicus Consulting), Gabriel-Andrei Techera (consilier la Cabinetul şefului Cancelariei prim-ministrului), Sinan Kircali (director general adjunct al Garanti Bank). Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de Administraţie este de doi ani.

CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB, respectiv de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. CCP se va interpune între părţile tranzacţiei, devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb etc.).

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (13/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021 - versiune limba Engleza

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator