Update articol:
TĂRICEANU SE GÂNDEŞTE SERIOS LA POSIBILTATEA DE A CANDIDA LA PREŞEDINŢIE

Tăriceanu: “Actuala coaliţie de guvernare va merge mai departe”

CALIN POPESCU TARICEANU

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, susţine că  nu a avut de gând, nu are de gând şi nici nu va avea de gând să rupă actuala coaliţie de guvernare. Acesta a explicat aseară la Antena 3: “Am văzut zvonuri care s-au răspândit în stânga, dreapta, cu o rapiditate fantastică şi care dădeau drept sigură, dar nu numai la nivel jurnalistic am auzit acest zvon care a circulat în ultimele zile, ruperea coaliţiei, Tăriceanu – prim-ministru al unui guvern bazat pe o majoritate cu PNL, cu USR şi aşa mai departe. Am să vă spun de la început, ca să fie lucrurile clare: (…) nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia. Şi acelaşi lucru cred că-l împărtăşeşte şi colegul meu, preşedintele PSD, domnul Dragnea”.

Liderul ALDE a explicat că, în opinia sa, acest scenariu a pornit de la momentul invitării la Cotroceni de către şeful statului a partidelor parlamentare, când el a dat o serie de declaraţii care au fost interpretate distorsionat, referindu-se la proiectul pe care l-a iniţiat privind realizarea unui acord politic în domeniul justiţiei lansat către toate partidele parlamentare. “Dacă o să vă uitaţi în documentul pe care l-am trimis, fiind, practic, o invitaţie la dialog între partidele parlamentare, pentru ca să ne punem cât de cât de acord şi să putem merge mai departe cu definitivarea, desăvârşirea reformei în justiţie, o să vă daţi seama că n-are nicio legătură cu speculaţiile care s-au făcut”, a spus el.

Tăriceanu a mai precizat că afirmaţiile sale referitoare la faptul că România nu este pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE au avut în vedere climatul politic din ţara noastră, şi nu partea care revine Guvernului în acest proces.

Preşedintele ALDE a punctat că actuala coaliţie de guvernare va merge mai departe, întrucât programul de guvernare trebuie îndeplinit: “De ce cred că va merge coaliţia mai departe? Pentru că noi, în fond, mă refer la PSD şi la ALDE (…), ne-am angajat în faţa românilor la un program politic şi economic. Programul politic a fost clar – să facem o reformă în justiţie şi să revenim la statul de drept, cu alte cuvinte, să punem capăt tuturor abuzurilor, exceselor, lucrurilor care au ieşit clar din normele statului de drept şi, pe de altă parte, avem şi un program economic care înseamnă creştere economică, bunăstare pentru români, adică salarii, pensii mai mari, o performanţă şi un climat mai bun în domeniul antreprenorial şi aşa mai departe, infrastructură, pe învăţământ, pe educaţie, pe transporturi. Deci, avem nişte lucruri la care ne-am angajat şi eu cred că avem această responsabilitate, în pofida unor momente care pot să apară, diferenţe de analiză şi acest lucru nu e nimic grav”.

Tăriceanu: Nu am luat decizia de a candida la prezidenţiale, mă gândesc foarte serios la ea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat luni că se gândeşte “serios” la posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2019, dar a adăugat că nu a luat încă o decizie în acest sens. “Vă pot spune că nu am luat decizia, că această posibilitate sigur că nu-mi este străină, mă gândesc foarte serios la ea, dar e o decizie foarte grea, foarte serioasă şi o voi lua mai târziu. În mod normal, această decizie ar trebui luată, nu numai de mine, cred că de oricine vrea să candideze la această importantă funcţie probabil anul viitor. Cel puţin în ceea ce mă priveşte, nu dau sfaturi altora, fiecare face ce vrea, cum consideră, dar eu cred că acum este mult mai devreme “, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, la Antena 3, întrebat dacă poate spune că a luat decizia, din punct de vedere personal, de a candida la prezidenţialele de anul viitor.

În context, liderul ALDE a explicat cum vede el funcţia prezidenţială. “Abordarea facilă, abordarea atractivă a funcţiei prezidenţiale este modelul Băsescu, preşedintele jucător. Preşedintele jucător care are susţinători şi are şi opozanţi, dar face tot timpul ceva care să fie pe placul susţinătorilor şi are o paletă întreagă de acţiuni. Care este problema cu acest model de asumare a rolului preşedintelui? E o capcană îngrozitoare. De ce? Sigur, îţi consolidezi un anumit electorat, dar în faţa celor care sunt opozanţi nu mai ai pic de credibilitate. Şi vine un moment de criză, cum este acesta în care suntem noi, când România, de fapt, ar trebui să privească cu seriozitate şi cu responsabilitate pentru anul viitor, pentru cele şase luni de Preşedinţie, când vezi că e fractură în societate. Şi trebuie să vii şi să poţi să faci demersul credibil, că eşti echidistant, şi în această relaţie echidistantă nu-i favorizezi nici pe cei de la putere, nici pe cei de la opoziţie şi le propui o soluţie politică. Tu, ca preşedinte, le propui o soluţie politică sau măcar încerci să vezi prin consultare dacă se poate degaja o soluţie politică care să asigure consensul”, a spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, “crize politice vor apărea mereu”. “Preşedintele ar trebui să aibă această posibilitate să intervină şi să detensioneze situaţiile. Deci, de aici este subtilitatea acestui rol al funcţiei prezidenţiale în sistemul constituţional românesc, pe care, din păcate, preşedinţii nu l-au prea înţeles. Poate Emil Constantinescu mai mult, evident, decât Iliescu în primul mandat, şi Iliescu mai mult decât în primul mandat au înţeles acest rol. Dar poate şi ei au avut momente în care le-ar fi plăcut să fie mai implicaţi. Şi tentaţia e mare, dar trebuie să poţi să te reţii, pentru ca să ai deplina credibilitate în momentele critice, în momentele de criză. Altfel, sigur că principalii actorii trebuie să fie: partidele, Parlamentul şi preşedintele să stea un pic mai retras. Aşa cred eu că ar trebui văzută această funcţie. Acest lucru neînsemnând să ai un preşedinte, pe care să-l vezi că este absent în viaţa publică, nu-şi găseşte rolul, nu ştie ce să facă, nu ştie pe ce butoane să apese, dar nu e rolul lui să fi actor politic în sensul în care am văzut în ultimii, hai să spunem 14 ani aproape, derulându-se funcţia prezidenţială”, a explicat Tăriceanu.

Tăriceanu, despre revocarea lui Augustin Lazăr: E o criză politică; trebuie tranşată cât mai repede

Preşedintele Senatului a mai menţionat , în legătură cu revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că ne aflăm într-o criză politică şi ar fi bine ca aceasta să fie tranşată cât mai repede de Consiliul Superior al Magistraturii şi de preşedintele României. Călin Popescu-Tăriceanu a făcut referire la informaţia potrivit căreia în dosarul de candidatură al actualului procuror general există o rezoluţie de clasare care îl vizează pe preşedinte Klaus Iohannis, arătând că este vorba de o acuzaţie “foarte gravă”, una dintre variante fiind aceea că s-a comis “un şantaj brutal” la adresa preşedintelui de către procurorul general.

“Şi în trecut asupra preşedintelui au planat diverse acuzaţii, legate de problemele domniei sale cu casele de la Sibiu, cu anumite acte notariale etc., dar de data aceasta, ceea ce rezultă că s-a întâmplat în dosarul prin care domnul Lazăr a fost numit de preşedinte procuror general al României, ce putem spune? Că acea piesă din dosar, care îi aducea aminte preşedintelui că unul din dosarele în care era vizat a fost clasat, era o formă subtilă sau mai puţin subtilă de a-i aduce aminte: atenţie, că te-am ajutat, deci ai o obligaţie către mine sau, dacă vreţi, chiar o variantă, cred, mai degrabă, un şantaj brutal din partea actualului procuror general la adresa preşedintelui României”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.