Update articol:

Tăriceanu: OUG 114/2018 şi vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom – pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a coaliţiei (Actualizare)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că o nouă şedinţă a coaliţiei va avea loc în această săptămână, printre temele ce urmează a fi abordate aflându-se modificarea OUG 114/2018 şi vânzarea de către statul român a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom.

„OUG 114/2018, dar nu numai (n.r. – pe ordinea de zi a şedinţei). Suntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau acţionari la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”, a afirmat luni Tăriceanu, potrivit Agerpres. 

Statul s-a obligat să vândă un pachet de până la 8% din acțiunile Petrom către salariați, prin contractul de privatizare.

În 2015, autorităţile au vrut să reia vânzarea acţiunilor Petrom către salariaţii companiei (8%), în condițiile în care subiectul  nu mai fusese  în atenţia Guvernului din 2008, după debutul celebrului dosar al privatizărilor strategice, care a culminat cu condamnarea la închisoare a fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş. El a iniţiat, pe vremea când conducea Ministerul Economiei, procedura de vânzare, iscând o dispută asupra metodei potrivite: direct către persoanele fizice îndreptăţite sau prin intermediul Asociaţiei Salariaţilor, conduse de celebrul Liviu Luca. -Conform Legii de privatizare a Petrom, vânzarea unui pachet de până la 8% din acţiuni către salariaţi va fi realizată la acelaşi preţ plătit de grupul OMV la momentul preluării pachetului majoritar al companiei, respectiv 0,0525 euro/titlu, dreptul de a achiziţiona acţiuni fiind deţinut de persoanele care la data de 26 august 2003 aveau calitatea de angajat al companiei. La acest preţ, salariaţii ar urma să plătească, în total, circa 235 milioane de euro, pentru întregul pachet.

Secretariatul General al Guvernului s-a ales cu foarte multe litigii, pentru că a întârziat vânzarea pachetului de maximum 8% din capitalul social al Petrom către salariaţi.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi liderul de sindicat Liviu Luca au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA.