Update articol:

Tăriceanu vrea prelungirea contractului de concesiune pentru OMV și Exxon, numai că acesta a fost deja prelungit pentru 15 ani, în ianuarie 2019

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut ieri, în vizita din judeţul Prahova, un apel către premierul Viorica Dăncilă pentru a acorda “o atenţie sporită” prelungirii contractului de concesiune ce ar permite consorţiului format din companiile Exxon şi OMV să exploateze gazele din Marea Neagră, informează Agerpres.

Tăriceanu a explicat: “Anul trecut la Parlament am făcut o serie de adaptări şi am adoptat legea exploatării off-shore. De atunci prea puţine semne am primit de la concernul Exxon-OMV în legătură cu investiţia pe care urmează să o facă în Marea Neagră. Această rezervă, această tăcere a concernului Exxon-OMV se datorează faptului că aşteaptă să se facă de către Guvern prelungirea contractului de concesiune, care expiră. Deci, fără existenţa unui contract de concesiune valabil şi pe o perioadă suficientă, care să le permită recuperarea investiţiei, decizia de investiţie nu va veni”.

Interesant este că, în ianuarie 2019, Executivul a aprobat o Hotărâre prin care a prelungit cu 15 ani, până în 2045, acordul petrolier al statului român cu ExxonMobil și OMV Petrom, pentru perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Preşedintele Senatului a mai spus că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar aduce independenţa energetică a ţării: “Fac un apel către doamna prim-ministru. O rog să aibă în atenţie sporită, aş spune, o problemă ce ţine de resortul Guvernului: ANRM trebuie să dea acordul de prelungire a licenţei, astfel încât calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV şi Exxon să poată fi realizat. În esenţă, acest lucru înseamnă punerea în funcţiune a investiţiei într-un termen de doi până la trei ani. E foarte important pentru România din mai multe motive. În primul rând, exploatarea gazelor de la Marea Neagră ne va asigura independenţa energetică a ţării, vom scăpa complet de dependenţa de gazul rusesc”.

Acesta a adăugat că, în plus, având în vedere de dimensiunea zăcămintelor, România devine un jucător regional: “Vom putea fi furnizori pentru alte ţări din zonă, fie că vorbim de Moldova, fie că vorbim de vecinii din Vest. Începerea exploatării comerciale reprezintă şi un avantaj foarte mare pentru buget, pentru că vor fi încasate sume foarte mari din plata redevenţelor şi alte taxe şi impozite care se percep în cazul unor asemenea activităţi economice”.

Oare la ce s-a referit Călin Popescu Tăriceanu când a cerut premierului Dăncilă prelungirea contractului de concesiune? Poate la actul adițional propus de OMV și Exxon în luna martie autorităților noastre?

În luna martie, OMV Petrom şi Exxon au reluat ofensiva în discuţiile cu statul român privind demararea exploatării gazelor din Marea Neagră, potrivit unui document obţinut de financialintelligence.ro, cele două companii  propunând autorităţilor româneşti un act adiţional la Acordul de Concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun.

Prin acest act adițional, cele două companii și-au exprimat dorința ca statul român să nu le aplice prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore sau din OUG 114/2018, ci voiau regimul de stabilitate prin Ordonanța de urgență nr. 160/1999 privind instituirea unor măsuri de stimulare a activității titularilor de acorduri petroliere și subcontractanților acestora, care desfășoară operațiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apă de peste 100 metri.

Conform documentului, în măsura în care OMV Petrom sau Exxon sunt obligate să plătească orice sumă suplimentară cerută de autorităţile publice, în legătură cu orice redevenţă, taxe, impozite, contribuţii şi plăţi, în plus faţă de sumele care ar fi fost datorate în conformitate cu acordul de concesiune, atunci atât OMV Petrom, cât şi Exxon vor fi îndreptăţite la “o compensaţie financiară din partea statului român având o valoare egală cu impactul economic total resimţit raportat la situaţia în care aceste sume suplimentare nu ar fi fost aplicabile”.

OMV Petrom şi Exxon au mai solicitat ca, pe întreaga durată a derulării acordului de concesiune, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente ale termenului acestuia, atât OMV Petrom cât şi Exxon să îi fie aplicabile redevenţele petroliere datorate pentru operaţiuni petroliere de exploatare şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi/sau abandonare desfăşurate în temeiul acordurilor petroliere, astfel cum aceste redevenţe şi acest regim fiscal specific sunt în vigoare la data încheierii actului adiţional 6 din Acordul de concesiune, cu excepţia adoptării de acte normative sau administrative sau de reglementări mai favorabile Titularilor (n.r. OMV Petrom şi Exxon).
De asemenea, cele două firme au mai cerut ca prevederile Ordonanţei Guvernului 7/2013 privind institurea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale să nu fie  aplicabile pentru OMV Petrom, respectiv Exxon.

Potrivit documentului de lucru transmis de cele două companii autorităţilor noastre, orice noi redevenţe, taxe, impozite, contribuţii nu vor fi aplicabile niciuneaia dintre entităţile ce constituie Titularul Acordului de Concesiune, respectiv OMV Petrom şi Exxon, pe toată durata acordului, inclusiv pentru orice extindere subsecventă, “cu excepţia actelor normative sau administrative ori a reglementărilor care includ prevederi mai favorabile titularilor”. De asemenea, “titularii vor fi exceptaţi de la plata oricărei taxe sau redevenţe pentru gaze naturale neutilizate sau re-injectate într-un zăcământ, conform Articolului 31 din Legea Petrolului”.

OMV Petrom şi Exxon nu au mai vrut restricţii cu privire la stabilirea preţului, comercializarea şi/sau vânzarea, inclusiv exportul de hidrocarburi, cu excepţia celor impuse prin reglementările obligatorii ale UE.

Inițial, acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun a fost aprobat în 2000, prin HG nr. 1233/2000, fiind valabil până în 2030. La acea vreme, documentul a fost semnat de compania franceză Elf Aquitane și Petrom, care era încă în totalitate companie de stat. ExxonMobile a preluat participația francezilor în 2008, iar, între timp, acționarul majoritar al Petrom a devenit grupul austriac OMV.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (27/05/2020)

Notificare prag detineri/vot >10%

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/05/2020)

Convocare AGAE pentru data de 2/3 iulie 2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (27/05/2020)

Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor 29/30.06.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (27/05/2020)

Modalitatea de plata a dividendelor distribuite in temeiul HAGOA nr. 5/2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (27/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014