Update articol:

Tarifele lui Trump ar putea împinge aliații SUA către alți parteneri, inclusiv China și India

Donald Trump/ Sursa foto: whitehouse.gov

Tarifele impuse de președintele american Donald Trump ar putea împinge aliații să construiască relații mai strânse cu alte țări precum China și India, potrivit fostului diplomat S.U.A. Wendy Cutler, potrivit CNBC.

Declarația vine în contexul în care președintele SUA a amenințat cutarife mari asupra produselor alcoolice europene, după ce Uniunea Europeană a declarat că va impune contra-taxe la bunuri de 26 de miliarde de euro (28,33 miliarde de dolari), începând din aprilie.

Măsurile UE au urmat SUA după taxele impuse de SUA la toate importurile de oțel și aluminiu.

Politicile comerciale ale lui Trump, care par concepute pentru a reechilibra ordinea economică în favoarea Americii, includ tarife țintite împotriva Canadei, Mexicului și Chinei.

Cutler, care a fost adjunct interimar al Reprezentantului comercial al SUA, a subliniat că aliații tradiționali ai S.U.A. , cum ar fi UE, au anunțat „o strategie de negociere foarte ambițioasă”.

El a spus că „UE a încheiat un mare acord cu țările Mercosur. UE și India își vor relua negocierile.”

Mercosur este abrevierea pentru Piața Comună de Sud, un bloc comercial regional format din Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

UE a finalizat negocierile cu țările Mercosur în decembrie, un acord politic pe care Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale l-a descris drept „un acord de referință” și singurul pe care Mercosur îl are cu un bloc comercial major.

CSIS a estimat că acordul elimină tarifele pentru peste 90% din comerțul bilateral, economisind exportatorilor europeni 4 miliarde de euro anual, în același timp acordând produselor sud-americane acces preferențial pe piețele europene.

Puterile concurente, cum ar fi China, curtează și alte țări, a spus Cutler, subliniind că a doua cea mai mare economie a lumii și-a îmbunătățit acordul de liber schimb cu regiunea ASEAN.

„Se fac propuneri către alte țări și dacă partenerii noștri nu se pot baza pe noi, ghici ce? Aceste alte țări, inclusiv China, devin mai atractive.”

Cutler nu este singura persoană care sugerează că Europa ar putea căuta alți parteneri, pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA.

„Realitatea este, în sensul cel mai larg al cuvântului, că Europa trebuie să caute piețe alternative față de SUA. China poate ajuta”, a declarat David Roche, strateg la Quantum Strategy, pentru CNBC la începutul acestei luni.

Potrivit lui Cutler, lumea ar putea vedea că țările ar putea apela la acorduri comerciale multilaterale, cum ar fi Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător și Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific. S.U.A. nu este parte la niciunul dintre acorduri.

Dar, fiind cea mai mare economie din lume, este dificil să ne imaginăm că țările vor întrerupe toate legăturile comerciale cu SUA.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)